Путин ще национализира летището в Санкт Петербург, губи доверие в инвеститорите

Една от причините - заплахата за националните интереси на Русия

01.12.2023 | 16:33 Редактор: Ивета Велева
Путин ще национализира летището в Санкт Петербург, губи доверие в инвеститорите

Руският президент Владимир Путин прехвърли всички права за управление на летище "Пулково" в Санкт Петербург от международния консорциум, в който участват германската "Fraport" и Катарският инвестиционен фонд, на новосъздадена руска компания, пише Bloomberg.

Според указа на президента всички чужди инвеститори в сегашния консорциум, управляващ летището във втория по големина град на Русия, ще могат да запазят дяловете си в компанията, но няма да имат право на глас - той ще бъде само за руските компании. В документа се отбелязва, че причината е "заплахата за националните интереси и икономическата сигурност на Русия в резултат на нарушаване на задълженията от определени чуждестранни юридически лица".

Руският президент възложи на правителството да създаде нова компания, която да поеме управлението на летището, което е второто по натовареност след московското "Домодедово". В Санкт Петербург има още едно летище - военното "Левашово".

В компанията равни дялове от по 25% имат "Fraport", Катарският инвестиционен фонд и руската банка "ВТБ". Останалите дялове се поделят сред по-малки акционери, сред които държавният фонд "Maubadala" на Абу Даби и други.

От "Fraport" коментират, че от началото на войната в Украйна са отписали активите си в Русия и нямат контакт с местните власти. Арабските инвеститори са отказали коментар пред Bloomberg.

Действията на Кремъл при тази концесия се различават от останалите мерки за отнемане на контрола от чужди инвеститори от т.нар. "неприятелски държави". В указа например е записано, че правото на глас може да бъде възстановено, ако бъдат сключени корпоративни споразумения с руските акционери и декларация, че ще бъде спазвано руското законодателство. Това отваря вратата на арабските инвеститори да си върнат правата в компанията.

Четете по темата в: investor.bg

Снимка: БГНЕС