Лавров: ЕС смята, че когато има интерес на Балканите, никой друг не трябва да се меси

Сърбия трябва да вземе сама решение за Велика Сърбия, заяви руският външен министър

01.12.2023 | 15:02 Редактор: Ивета Велева
Лавров: ЕС смята, че когато има интерес на Балканите, никой друг не трябва да се меси

Сърбия трябва да вземе сама решение за Велика Сърбия. Това е решение, което трябва да бъде взето и в интерес на сръбския народ, и в интерес на другите народи на Балканите, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Тези решения трябва да бъдат взети от сърбите и хората сами трябва да преценят какво ще стане в бъдеще", допълни той.

Запитан за позицията му по отношение на сръбската политика за обединение на всички сърби в една държава, включително тези, които живеят в съседните държави Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово, Лавров отговори:

"Историята на Балканите е доста сложна. Нещата не вървят плавно дори и днес. Наблюдаваме дискусии по темата, и в Република Сръбска. Неотдавна чухме някои опции относно размяна на територии между Южна Сърбия и Косово. Ако бъдат постигнати споразумения, които да направят сърбите и техните съседи щастливи, това ще бъде подкрепено не само от нас, но и от държавите в целия регион".

"Може би не всички страни ще бъдат щастливи, защото ЕС вярва, че когато някой друг прави нещо на Балканите, това означава, че той не се съобразява с интересите на ЕС и неговата идея за стабилност", каза още Лавров и поясни: ЕС смята, че когато има интерес на Балканите, никой друг не трябва да се меси. Сърбия иска да бъде част от ЕС, но всичко зависи от хората".

Снимка: БГНЕС