Шарл Мишел: Разходите на ЕС за отбрана ще достигнат рекордните €270 млрд.

Миналата година достигнаха €240 млрд.

30.11.2023 | 20:13 Редактор: Толя Стоянова
Шарл Мишел: Разходите на ЕС за отбрана ще достигнат рекордните €270 млрд.

"Военните разходи на ЕС ще достигнат рекордните 270 млрд. евро през 2023 г. в условията на руската война в Украйна", заяви ръководителят на блока Шарл Мишел.

Въпреки рекордната цифра Мишел каза, че блокът "трябва да работи за единен пазар в областта на отбраната", за да координира по-добре разходите и да гарантира, че съюзът може да действа по-бързо заедно.

"Изпращаме на нашата отбранителна индустрия ясно послание: произвеждайте и ние ще купуваме", каза Мишел в Брюксел.

Пълномащабната война на Москва в Украйна през 2022 г. даде на Европа сигнал, че трябва да вложи повече средства в отбраната, за да може да се противопостави на заплахата от войнствения си източен съсед.

"Само през тази година общите разходи за отбрана на всички държави - членки на ЕС, са приблизително 270 млрд. евро", каза председателят на Европейския съвет.

Миналата година разходите достигнаха 240 млрд. евро, което само по себе си е рекорд и общо увеличение с 6% спрямо 2021 г., тъй като 27-те държави членки на ЕС увеличиха покупките на нова техника. Европейската агенция по отбрана (ЕАО) съобщи, че 6 държави са увеличили разходите си с над 10% през 2022 г., като кандидатът за членство в НАТО Швеция е пръснала над 30% повече.

"Нашите въоръжени сили трябва да са готови за една много по-взискателна епоха", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който оглавява ЕАО.

"Приспособяването към тези нови реалности означава преди всичко да се инвестира повече в отбраната", добави висшият дипломат, цитиран от БГНЕС.

Борел предупреди, че въпреки увеличението блокът все още е изправен пред "ключови пропуски в способностите" и продължава да "изостава от другите глобални играчи".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
От
преди 4 месеца
Ти, Борел и фон дер Лайен ли ще плащате? Ние поради каква причина да плащаме? Сигнализирай за неуместен коментар