"Жив съм" - папа Франциск страда от остър инфекциозен бронхит

Той все още успява да се справи с голямото натоварване

30.11.2023 | 17:47 Редактор: Искра Ангелова

Папа Франциск заяви, че страда от остър инфекциозен бронхит, предаде АП.

"Както виждате, аз съм жив", пошегува се Франциск в началото на аудиенция, на която прие участниците в симпозиум по етика на здравеопазването.

Това беше една от деветте планирани аудиенции на Светия отец за днес - нещо, което подсказва, че въпреки заболяването си той все още успява да се справи с голямото натоварване, отбелязват агенциите.

Франциск, който след няколко седмици ще навърши 87 години и на когото като млад е била отстранена част от единия бял дроб, миналата седмица се разболя от грип и приема антибиотици. Във вторник от Ватикана съобщиха, че по нареждане на лекарите той отменя планираното си участие в конференцията на ООН за климата.

"Причината е, че там е много горещо и преминаваш от жега към климатик", обясни Франциск на здравните работници. "Слава Богу, че това не беше пневмония. Това е много остър инфекциозен бронхит", добави той, цитиран от БТА.

Преди това от Ватикана казаха, че Франциск страда от възпаление на белия дроб и грип, посочва АП. Светият отец вече изкара остър бронхит през пролетта, когато беше хоспитализиран за три дни в римската болница "Джемели", за да може да получи антибиотици по венозен път.

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин заяви, че Светият престол все още се опитва да измисли как да бъде представен в Дубай на конференцията на ООН за климата КОП 28.

Паролин припомни, че е представлявал Ватикана на предишни конференции на ООН за климата, и допусна, че би могъл да направи това и сега.

Снимка: БГНЕС