Фон дер Лайен: Единен европейски център трябва да координира борбата с трафика на мигранти

Трябва да започнем нова ера на сътрудничество, заяви председателят на Европейската комисия

29.11.2023 | 10:55 Редактор: Толя Стоянова
Фон дер Лайен: Единен европейски център трябва да координира борбата с трафика на мигранти

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави началото на Глобален алианс срещу трафикантите на мигранти. Началото на глобалния алианс беше поставено на конференция в Брюксел вчера, в която участваха представители на 57 страни от света.

"Трафикът на мигранти е глобално и общо предизвикателство. Трябва да започнем нова ера на сътрудничество", заяви председателката на ЕК.

"Знаем колко е трудно да се противопоставим на трафика на мигранти, но когато обединим силите си, постигаме напредък", отчете Фон дер Лайен, цитирана от "Скай Ти Джи 24"

"След посещението ми на остров Лампедуза обединихме сили с Италия. Управлението на (миграционната) кризата е важно, но не достатъчно. Нужен е системен отговор, който да изключва трафикантите от тези дейности", подчерта Фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Тя добави, че е необходимо установяването на нови двустранни партньорства, които да се фокусират върху пътищата на миграцията, но също има нужда и от един глобален алианс.

Сътрудничеството между страните от ЕС беше централният фокус в речта на председателката на ЕК.

"Трябва да сътрудничим между страните членки и учрежденията с един единствен европейски център, който да координира информациите. Европол трябва да увеличи собствените си сили, за да подкрепи страните членки", каза Фон дер Лайен и обяви актуализация на европейското законодателство, за да стане по-ефикасна борбата срещу трафика на мигранти.

Снимка: БГНЕС