Фон дер Лайен се противопостави на "принудителното разселване" на палестинци

Политическата перспектива е основана на решението за две държави - израелска и палестинска, каза председателят на ЕК

18.11.2023 | 17:55 Редактор: Елеонора Танева
Фон дер Лайен се противопостави на

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че се противопоставя на "принудителното разселване" на палестинци след среща с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Кайро, провела се на фона на войната между Израел и "Хамас" в Газа, предаде Франс прес.

"Обсъдих с президента Ас Сиси продължаващата хуманитарна криза в Газа, благодарих на Египет за ролята му в осигуряването и улесняването на доставките на хуманитарна помощ за уязвимите групи палестинци", заяви Фон дер Лайен в социалната мрежа X.

"Постигнахме съгласие за принципа да не се разселват принудително палестинците и за политическата перспектива, основана на решението за две държави - израелска и палестинска", добави тя.

След това председателката на ЕК посети Синайския полуостров, за която визита беше обявено в прессъобщение от губернатора на този граничен с Израел и Газа район, информира БТА.

"Председателката на Европейската комисия пристигна на летище "Ал Ариш" и ще посети граничния пункт "Рафах", ще инспектира хуманитарната помощ и ще отиде на посещение при ранени палестинци в болниците" в този район на Източен Египет, съобщи същият източник.

Именно на това летище от седмици се трупат международни помощи, преди да стигнат до "Рафах", граничния пункт между Египет и Газа, представляващ единствената врата към опустошения палестински анклав, която не е в ръцете на Израел и откъдето минават оскъдните помощи за жителите на палестинската територия. 

Снимка: БГНЕС