Екстремното време обърка ходовете на войната в Украйна, зимните бури взеха жертви

"Над 1500 селища в 17 области останаха без ток", заяви украинският президент Володимир Зеленски

28.11.2023 | 19:00 Редактор: Толя Стоянова

Екстремното време допълнително нагнети обстановката в Украйна, която се опитва да поддържа бойния дух на своите сили за отпор срещу руската агресия. Най-малко 10 души са загинали в зимни бури. Вътрешният министър съобщи, че най-силно засегнати са четири области. Пострадали са 23-ма, като най-тежко е положението в Одеска, Харковска, Николаевска и Киевска област. Стотици населени места останаха без ток. 2 500 души е трябвало да бъдат спасявани от снежните бури. Екипите за извънредни ситуации са изтеглили стотици закъсали превозни средства. Президентът Зеленски заяви, че времето е повлияло и на бойните действия на фронта с руските окупатори.

"Над 1500 селища в 17 области останаха без ток заради бурята. В извънредната ситуация бяха мобилизирани всички служби, осигурена беше и необходимата техника. Продължаваме активно работа за получаване на нови пакети в подкрепа на отбраната ни от партньорските държави", каза Зеленски.

Връхлетяна от зимни бури е и Южна Русия, където около половин милион потребители останаха без ток. Наложила се е и евакуация на стотици хора поради наводнения. На окупирания полуостров Крим над 100 хиляди души ще прекарат нощта на тъмно. Обещано им е, че електрозахранването ще бъде възстановено до утре по обед. Съобщава се и за жертва на полуострова и ранени поне 10 души. Има загинал човек и в Сочи, където мощни морски вълни заляха сгради. В Севастопол е обявено бедствено положение.

В Москва лошото време причини нарушения в разписанието на транспорта, също и проблеми с подаването на топлина и електричество. Бяха отменени или отложени полети на три летища.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС