Свирепата буря в Турция уби 10 души, издирват още 10 моряци от потъналия кораб

Има стотици сигнали за отнесени покриви, паднали дървета и наводнени постройки

20.11.2023 | 19:00 Редактор: Вяра Димова

Девет души са загубили живота си в Турция вследствие на наводненията и проливните дъждове през почивните дни. Започна и операция за издирването на 11 моряци, които са били на борда на потънал във водите на Черно море търговски кораб. Засега е открито тялото на един от членовете на екипажа.

Турският търговски кораб "Кафкаметлер" потъна в резултат на силна буря. Още в неделя капитанът съобщава, че плавателният съд се носи безконтролно към вълнолом край Ерегли, недалеч от Истанбул. Малко по-късно връзката с екипажа прекъсва. Спасителната операция обаче се забавя.

"При такива неблагоприятни метеорологични условия не можахме да започнем дейности по търсене и спасяване на 12-те души екипаж на кораба. С подобряването на условията дейностите по търсене и спасяване ще започнат незабавно", съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

Свирепата буря потопи и други плавателни съдове по турското крайбрежие. Кораб, плаващ под флага на Камерун, се удари в бетонните стени на пристанище Ерегли, след което се разцепи на две. Екипажът му е спасен.

Бурята носи бедствия не само в морето. Трима души са загинали в северозападния окръг Зонгулдак, след като автомобилът им бил отнесен от водата, а четирима загубиха живота си в Батман, Югоизточна Турция. Наводненията са отнели живота и на един човек в югоизточния окръг Диарбекир. В момента се прави оценка на щетите, като има стотици сигнали за отнесени покриви, паднали дървета и наводнени постройки.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС