САЩ: Зад опита за похищение на танкер вероятно стоят сомалийски пирати

Задържани са петима души

27.11.2023 | 20:35 Редактор: Искра Ангелова
САЩ: Зад опита за похищение на танкер вероятно стоят сомалийски пирати

Съединените щати са задържали петима души, за които се смята, че са сомалийски граждани, след като са се качили на танкер край Йемен, предаде AFP. Петимата въоръжени лица са напуснали танкера M/V Central Park, който е свързан с Израел, след като американски разрушител и съюзнически кораби са реагирали и са поискали освобождаването на кораба.

"Пет въоръжени лица... се опитаха да избягат чрез малката си лодка. Разрушителят USS "Мейсън" преследваше нападателите, в резултат на което те в крайна сметка се предадоха", заяви пред журналисти говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър.

"По първоначални данни тези пет лица са сомалийци", каза Райдър, определяйки инцидента като "явно свързан с пиратство".

След като са се качили на кораба, въоръжените лица са се опитали да влязат в каютата на екипажа на M/V Central Park, но екипажът е успял да се заключи в безопасна зона, каза той, цитиран от БГНЕС.

Опитът за превземане на кораба беше последван от изстрелването на две балистични ракети от район, контролиран от подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен.

"Ракетите са се приземили на около 10 морски мили от "Мейсън" и Central Park, без да причинят щети на корабите", каза Райдър, като отказа да спекулира дали двата инцидента са свързани.

Снимка: БГНЕС