Турската полиция арестува 98 души, заподозрени за връзки с кюрдска военна група

Анкара често извършва трансгранични въздушни удари и операции срещу ПКК

27.11.2023 | 21:11 Редактор: Толя Стоянова
Турската полиция арестува 98 души, заподозрени за връзки с кюрдска военна група

Турската полиция задържа 98 души за предполагаеми връзки с терористичната групировка Кюрдска работническа партия (ПКК), като повечето от тях са обвинени за разпространение на пропаганда в социалните мрежи, съобщи турското министерство на вътрешните работи.

Ведомството уточни в съобщение, че заподозрените са били задържани в отделни операции, проведени в 18 провинции едновременно, като повечето арести са били извършени в югоизточните региони. ПКК, която се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ, води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., като повече от 40 000 души са загинали в конфликта, информира Ройтерс.

Анкара често извършва трансгранични въздушни удари и операции срещу ПКК, която има бази в планините на Северен Ирак. Редовно се провеждат и операции срещу хора, свързани с организацията в страната. В последните седмици Турция засили нападенията си срещу кюрдски бойци в Сирия и Ирак, както и срещу членове на ПКК в страната, след самоубийствен бомбен атентат пред министерството на вътрешните работи в Анкара на 1 октомври.

Вътрешният министър Али Йерликая написа още в социалната мрежа Х, че властите са унищожили 63 убежища, пещери и складове на бойците на ПКК в шест окръга, предаде БТА.

"Убежищата, които терористичната организация е използвала за логистични цели и за да изпълнява операции през зимните месеци, са били идентифицирани и унищожени едно по едно", посочи Йерликая и допълни, че оръжия, боеприпаси и екипировка са били конфискувани при операциите.

Снимка: БГНЕС