"Поверително от Кипър" се превърна в основна тема на разследване и дебат в ЕП

Има възмущение от предполагаемите връзки между Кипър и Русия  

24.11.2023 | 12:50 Редактор: Тодор Петров

Евродепутатите обсъдиха "Поверително от Кипър", представени в журналистическото разследване. Те са възмутени, че финансовата индустрия на Острова е била използвана от милиардери и нарушители на санкциите за укрепване на режима на руския президент.

На дебат в Страсбург, където присъстваха представители на Европейската комисия. Европейския съюз, имаше предложение за отмяна на "златните паспорти". Има възмущение от предполагаемите връзки между Кипър и Русия на фона на продължаващата война в Украйна, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Финландският депутат Пирко Руохонен-Лернер каза: Кипърският офис на PwC помогна на Путин и приятелите му по същото време, когато Русия водеше война срещу Украйна. Компании в Кипър помогнаха на санкционираните руснаци да ги заобиколят. Финансовият сектор на Кипър беше пълен с руски пари. Руснаците инвестираха повече от 200 милиарда долара в Кипър.

Депутатът припомни, че доскоро в Кипър имаше схеми за гражданство, при които за 2 милиона евро всъщност можеше да се купи паспорт на гражданин на ЕС, от което се възползваха руски олигарси. Тя предложи да се забранят "златните визи" не само в Кипър, но и в целия ЕС и да се обяви закупеното гражданство за невалидно.

Парламентаристите отбелязаха, че чрез "златни паспорти" и визови схеми Кипър е допринесъл за руското влияние и също така призоваха за въвеждане на наказателни санкции на ниво Европейски съюз за заобикаляне на санкции и затваряне на съществуващи вратички. 
Белгийският евродепутат Саския Брикмонт нарече действията на финансовите компании в Кипър съучастие с Русия на Путин: "Кипърските власти вече са известни с мекия си подход, който позволи на мръсния бизнес да процъфтява там в миналото, но сега с Русия ситуацията е още по-лоша. Тук има реална заплаха."

Тя посочи, че Европейският парламент многократно е настоявал да бъдат предприети законодателни мерки, за да се гарантира прилагането на законите на ЕС. 

Разследването беше направено от журналисти на Important Stories, Paper Trail Media, Der Spiegel, ZDF и десетки други медии, които  проучиха изтичането на 3,6 милиона документа от шест кипърски компании, участващи в регистрацията на компании и консултациите.

Снимка: БГНЕС