Кипъргейт: Как Абрамович изгради империята на "Челси" с кипърска офшорка

Английският клуб е застрашен от големи глоби

15.11.2023 | 16:12 Редактор: Елеонора Танева
Кипъргейт: Как Абрамович изгради империята на

"Шок" за световната общност предизвика изтичането на милиони документи за руски олигарси, които са "заобиколили" санкциите на западния свят - след избухването на войната между Русия и Украйна - като са преместили активите си в Кипър.

Новината избухна като "бомба" и бързо се превърна в световна новина след изтичането на 3,6 милиона документа, уличаващи Кипър в транзакциите. Сред замесените в скандала е и бившият председател на английския "Челси" Роман Абрамович, тъй като документите разкриват тайни плащания от руския олигарх, които нарушават футболните правила за "финансов феърплей".

В нов репортаж "Гардиън" изнася още подробности около случая "Абрамович", повдигайки въпроси за начина на финансиране на клуба и неговите успехи, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Източници, които са добре запознати със случая, бият тревога за клуба след разкритията, като казват пред "Гардиън", че "Челси" може да се сблъска с наказания и отнемане на точки.

Документите, винаги според доклада, разкриват поредица от плащания на десетки милиони лири в продължение на десетилетие, насочени през офшорни "фирми", собственост на Абрамович.

Изглежда, че тези транзакции са облагодетелствали спортния клуб, като в същото време остава "неясен" пейзажът около това дали те са били официално декларирани в счетоводството на футболния клуб.

Сред любопитните случаи, които очакват изясняване, са агентът на Еден Азар, сътрудник на треньора Антонио Конте и членове на персонала на "Челси".

Макар че има и плащания, свързани с покупката на две футболни суперзвезди - Вилиан и Самуел Ето.

Финансите на "Челси" вече са под микроскопа на Висшата лига в разследване, което "тече" от 2012 до 2019 г., тъй като новата собственост на клуба е свидетелствала пред властите, че по време на мандата на Абрамович е имало "непълна финансова информация".

Футболната асоциация потвърди пред "Гардиън", че на свой ред провежда разследване на "Челси", докато УЕФА, ръководният орган на европейския футбол, вече наложи глоба на клуба в размер на 8,6 млн. паунда, въпреки че правомощията ѝ са ограничени, тъй като може да разглежда доказателства за период от три години.

Както посочва "Гардиън", доказателствата повдигат много въпроси за това дали Абрамович многократно е нарушавал правилата на футбола в полза на "Челси", докато клубът се е издигал към върха на световната ранглиста.

"Плащания извън счетоводните книги"

През 2003 г. Роман Абрамович инвестира сумата от 140 млн. паунда, за да купи "Челси", като едновременно с това "залива" клуба с пари, за да започне големите удари.

"Империята" на Роман щеше да продължи да съществува, ако не се беше сринала в деня на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., което принуди Абрамович да продаде клуба поради наложените му санкции.

The Guardian и TBIJ като част от разследването си по делото Cyprus Confidential проучиха записите и откриха скрити плащания, свързани с ключови моменти в организацията и спечелването на трофеи.

На 18 юли 2017 г., показват записите, притежаваната от Абрамович компания Conibair Holdings, базирана на Британските Вирджински острови (BVIs), подписва договор с Федерико Пасторело, италиански футболен агент. Италианецът е описван в много публикации като приятел на Антонио Конте, бившия мениджър на "Челси", и преди това е говорил в медиите за преговорите по договора на мениджъра. Conibair се е съгласил да плати 10 млн. паунда на Pastorello за 75% дял в Excellence Investment Fund (EIF), фирма, базирана в американския щат Делауеър.

В същия ден "Челси" обяви, че Конте, който току-що изведе клуба до титлата във Висшата лига, е подписал нов договор на стойност 9,6 млн. паунда годишно. Пасторело отказа да коментира дали двете сделки са свързани, като заяви, че "Антонио Конте не е наш клиент".

В доклада на "Гардиън" се посочва още, че по време на сезона, в който Конте спечели титлата, Хазард вкара 16 гола, което е един от акцентите в блестящия му седемгодишен период, в който той беше капитан на клуба, спечелил шест трофея в английските и европейските състезания.

Друг футболист, Азар, се присъедини към "Челси" през 2012 г. за 35 милиона евро в голям трансфер след трудни преговори с агента на играча Джон Бико-Пенаке, който според съобщенията е взел солидна сума от около 6 милиона евро.

На 29 март 2013 г., според документите, базираната на BVI Leiston Holdings, собственост на Абрамович, се е съгласила да плати 7 милиона евро на базирана в Дубай компания, наречена Gulf Value FZE, за „консултантски услуги [.. .], свързани с [.. .] спортни изследвания и консултации“. Договорът е подписан от името на компанията от Bico-Penaque. Не е ясно дали плащането е докладвано на футболните власти.

В друг случай Лейстън плати £1 милион на Association des Jeunes Espoirs de Bobo, бившия клуб на Бертран Траоре, чрез договор, подписан от брата на Траоре Дейвид. Договорът идва два месеца след като бранителят подписа с "Челси". Подписването на "звездите" на отбора като Ариен Робен, Бранислав Иванович, Неманя Матич и треньора Карло Анчелоти.

Други документи разкриват "плащане" от £250 000 на бившия спортен директор на "Челси" Франк Арнесен. Арнесен каза пред Guardian, че е очаквал бонусът да дойде от "Челси", а не от друга компания, но не е знаел за никакви нарушения на правилата и го е декларирал за данъчни цели.

Четирима водещи спортни адвокати казаха пред Guardian, че някои от плащанията може да са нарушили правилата, включително разпоредбите на Висшата лига и финансовия феърплей (FFP) на УЕФА.

FFP беше въведен от УЕФА в началото на сезон 2011-12 - с подобни ограничения, приети две години по-късно от Висшата лига.

В допълнение към финансовите злоупотреби Абрамович изглежда тайно е финансирал усилия за отмяна на правилата на FFP чрез съдилищата, но неуспешно. През февруари 2014 г. Leiston Holdings на Абрамович се съгласи да плати £100 000 на адвокат на име Jean-Louis DuPont, който оспори законността и валидността на FFP пред Европейската комисия. Лейстън, за когото се смята, че е действал от името на Челси, е имал "бизнес интерес" от изхода на делото, според договора.Твърди се, че случаите Ето'о и Уилиан са свързани с плащания от компания, собственост на Абрамович, на клуб, който по-късно му е дал двама играчи.

Плащанията са свързани с Анжи Махачкала, отбор от Дагестан - който вече не съществува. Състоянието на клуба за кратко се промени, когато руският милиардер Сюлейман Керимов купи клуба през 2011 г. и финансира големи трансфери. Но през 2013 г. Керимов промени курса и намали бюджета на Анжи, потопявайки клуба във финансов кръвоизлив, принуждавайки го да продава играчи.

Това лято "Челси" взе две от „звездите“ на Анжи за два дни. Това са камерунският нападател Самуел Ето и 25-годишният нападател Уилиан.

Бразилецът беше на прага да подпише за съперника си "Тотнъм", когато Абрамович се обади на Керимов, обръщайки ситуацията. Два месеца по-рано Leiston Holdings, собственост на Абрамович, се съгласи да плати на две компании, свързани с Керимов, за „услуги [...], свързани с футбола, включително скаутски и други консултантски услуги“.

Tobeo Services Inc и Fernington Invest Corp, и двете базирани на Вирджинските острови, трябваше да получат по 12 милиона евро на всеки от 10 юни 2013 г.

И накрая, статията на Guardian завършва с посочване, че никой от изброените по-горе не се е съгласил да коментира горното.

Снимка: Bloomberg.com