Израел унищожи 400 тунела на "Хамас", намиращи се под болници, училища и домове

Някои от тях са армирани с бетон и електрифицирани

22.11.2023 | 16:35 Редактор: Вяра Димова
Израел унищожи 400 тунела на

Израелската армия обяви, че от началото на войната на 7 октомври е унищожила около 400 подземни тунела на ислямистката палестинска организация "Хамас" в Ивицата Газа. Много тунели бяха под болници, училища и домове, съобщиха израелските въоръжени сили.

Според израелската информация, в подземието на Ивицата Газа има мрежа от тунели, която се простира на дължина около 45 километра, а ширината ѝ е от 6 до 14 километра. Ивицата Газа има население от приблизително 2,2 милиона души.

Някои от тунелите са армирани с бетон и електрифицирани. Средно те са високи 2 метра и широки 1 метър, но някои са достатъчно големи и за превозни средства.

За да издържат на израелските въздушни удари, някои са дълбоки десетки метри. Според Израел много входове на тези тунели са в жилищни сгради или джамии, пише "Труд". Израелската армия съобщи, че е открила тунел на "Хамас" в болницата "Ал Шифа", най-голямата в Газа. Откритият кладенец води до тунел с дължина около 55 метра и дълбочина 10 метра, съобщиха военните през уикенда.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ал шифа
преди 5 месеца
2.2 милиона души, затворени от всякъде. Какво очаквате?! Сигнализирай за неуместен коментар