Юлиян Попов: Възстановяването на околната среда на Украйна трябва да започне сега

Разрушаването на язовир Каховка е едно от най-мащабните техногенни престъпления

22.11.2023 | 15:40 Редактор: Толя Стоянова
Юлиян Попов: Възстановяването на околната среда на Украйна трябва да започне сега

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов очерта водещата роля на България като съпредседател на работна група № 8 "Екологична сигурност" от Формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, по време на международен форум по повод представяне на приоритетите на инициативата, който се проведе на 21 ноември в резиденция "Бояна".

Проявата беше организирана съвместно от посолството на Украйна в София и Министерството на околната среда и водите. В събитието участва също министърът на правосъдието Атанас Славов, заместник-министри на енергетиката, земеделието и храните и представители на дипломатическите мисии у нас. От украинска страна във видеоконферентен формат се включиха министърът на екологията и природните ресурси Руслан Стрилец, министъра на енергетиката Герман Галушченко, началника на кабинета на президента, заместник-главния прокурор и др.

Събитието беше открито и модерирано от посланика на Украйна в България Олесия Илашчук, която изрази изключителна благодарност за активното участие на България и утвърждаването ѝ като регионален лидер с включването си в три работни групи за изпълнение на украинската формула за мир: Работна група № 3 "Енергийна сигурност", Работна група № 2 "Сигурност на храните" и Работна група № 8 "Екологична сигурност".

Попов посочи като основна мярка в процеса по постигането на устойчив, пълноценен и продължителен мир в Украйна, възстановяването от екологичните щети вследствие на руската агресия и осигуряването на преход към зелена икономика. Вредите, причинени на околната среда като резултат от военната агресия, са глобални. Разрушаването на язовир Каховка е едно от най-мащабните техногенни престъпления срещу околната среда с негативен ефект от трансграничен характер. Това предизвика необходимостта от спешна координация между България, Украйна и Румъния относно екологичното състояние на Черно море.

"Възстановяването на околната среда няма да се случи веднага след приключването на войната. Това е по-дълъг процес, който обаче трябва да започне сега и да обедини координираните усилия и проактивните действия на световната общност", каза българският министър на околната среда. 

Като доказателство за важността на темата за България и нейната готовност да бъде един от европейските коридори в бъдещото възстановяване на Украйна, министър Попов посочи, че за първи път страната ни ще бъде представена на предстоящата COP 28 с павилион, в рамките на който е планирано събитие, посветено на зеленото възстановяване на Украйна.

Снимка: Министерство на околната среда и водите