Румъния настоява да си върне златното съкровище, за което твърди, че Русия ѝ е откраднала

Москва от своя страна отрича да има някакви задължения към Букурещ

22.11.2023 | 12:16 Редактор: Тодор Петров
Румъния настоява да си върне златното съкровище, за което твърди, че Русия ѝ е откраднала

Управителят на Националната банка на Румъния (НБР) Мугур Исъреску напомни тази седмица, че са изминали 107 години от изпращането за съхранение в Москва на румънското златно съкровище по време на Първата световна война, което Букурещ твърди, че все още не си e върнал изцяло. Москва от своя страна отрича да има някакви задължения към Букурещ. Въпросът за "похитеното" съкровище е чувствителна тема в отношенията между Румъния и Русия от години, а от избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г. въпросът реално е "замразен", отбелязват румънските медии.

"Поставихме си за цел организирането на редица събития, чрез които да потвърдим, най-вече в международен план, че Румъния има напълно валидно от историческа и юридическа гледна точка право на претенция върху депозита си от злато, евакуиран в Москва през 1916-1917 г.", заяви по време на симпозиум в понеделник управителят на централната банка, цитиран от сайта Хотнюз.

"НБР стартира международно лоби за съкровището, откраднато от руснаците" - това е най-старият съдебен спор на Румъния и наистина уникален в света, пише БТА.

"Тази година през декември се навършват 107 години от евакуацията в Москва на съкровището на Румъния. От 1991 г. Националната банка на Румъния постоянно е прилагала стратегия за представяне пред общественото мнение в страната и чужбина на проблема със съкровището, изпратено в Москва и после конфискувано от Съветския съюз", заяви още Мугур Исъреску. 

Той каза, че първата стъпка ще бъде да се подкрепят усилията на румънския евродепутат Еуджен Томак да запознае членовете на ЕП и да предизвика международно внимание към въпроса за златния резерв. 

Стойността на целия депозит, направен от Националната банка на Румъния в Москва, възлиза на 321 580 456 златни леи, отбелязва телевизия Диджи 24. Съкровището включва също бижутата на кралица Мария, оценявани на 7 000 000 златни леи, ценни произведения на изкуството, включително картини на прочути румънски художници като Николае Григореску, бижута, стари книги и миниатюри, икони и други религиозни предмети.

В момента всякаква дискусия за румънското съкровище е затворена, а Русия и Румъния са прекратили всякакъв диалог след войната в Украйна, отбелязва "Нюзуик". 

Снимка: Pixabay