Имаме малък шанс да задържим глобалното затопляне под ключовия праг

Първите 9 месеца на годината са регистрирани 86 дни с температури над 1,5 C над прединдустриалните нива

21.11.2023 | 10:01 Редактор: Вяра Димова
Имаме малък шанс да задържим глобалното затопляне под ключовия праг

Светът има само малък шанс да задържи глобалното затопляне под ключов праг, който може да доведе до достигане на няколко повратни точки на климата, което драстично увеличава вероятността от екстремно време, според нов доклад на ООН.

Страните имат 14% шанс да запазят глобалното затопляне под 1,5 C дори при най-оптимистичния сценарий, при който са изпълнени всички обещания за нетна нула, според анализ на програмата на ООН за околната среда (UNEP). Текущите планове за намаляване на емисиите поставят света към глобално затопляне до 2,9 C и това е дори ако нациите изпълнят своите безусловни ангажименти.

Констатациите идват по-малко от две седмици преди срещата на върха за климата COP28 в Дубай, чиято основна цел е да изложи какво трябва да направят страните, за да изпълнят целите, определени от Парижкото споразумение през 2015 г. - поддържане на затоплянето под 2 C и в идеалния случай 1,5 C. За да стане това, емисиите трябва да намалеят с 28% до 42% до края на десетилетието в сравнение с настоящите сценарии, според доклада на ООН.

"Няма човек или икономика, останали на планетата, незасегнати от изменението на климата. Трябва да спрем да поставяме нежелани рекорди за емисиите на парникови газове, високите глобални температури и екстремното време", каза изпълнителният директор на UNEP Ингер Андерсен.

Има опасения, че битката за "запазване на целта от 1,5 градуса" може вече да е загубена и че най-реалистичният сценарий сега е, че затоплянето ще трябва да се покачи над критичния праг, преди да се върне надолу. Докладът подчертава, че през първите девет месеца на годината са регистрирани 86 дни с температури над 1,5 C над прединдустриалните нива. Септември беше най-горещият регистриран месец, със средни глобални температури с 1,8 C над прединдустриалните нива.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС