Гърция форсира законопроекта за еднополовите бракове, влиза в парламента преди Коледа

Мицотакис: Не искам да ме наричат ​​Орбан на Балканите

20.11.2023 | 20:13 Редактор: Тодор Петров
Гърция форсира законопроекта за еднополовите бракове, влиза в парламента преди Коледа

Кириакос Мицотакис иска до края на годината страната да се хармонизира с европейското законодателство относно брака между еднополовите двойки, за да не бъде изтъкната сред модерните европейски общества. Затова той реши да ускори внасянето на съответния законопроект, преди парламентът да затвори за коледните празници, въпреки възраженията на десницата на управляващите.

"Не искам да ме наричат ​​Орбан на Балканите. Ние сме модерна европейска държава и следваме тенденциите, записани в европейските общества", каза министър-председателят пред събеседниците си, разкривайки повода за изследването.

Според същите източници това е била и причината в неутрално време, малко след втората изборна победа на Нова Демокрация  в началото на миналото лято, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Бракът между хора от един и същи пол ще се случи в един момент и това е част от нашата стратегия", каза Мицотакис по това време, добавяйки, че гръцкото общество е много по-готово и зряло.

Правителството вече работи върху съдържанието на законопроекта, който ще бъде гласуван от парламента през декември и ще се основава на основните принципи на съответните европейски закони, които позволяват съответните церемонии да се провеждат в кметствата на територията, точно при същите условия, които се прилагат и за бракове на хетеросексуални двойки.

Там, където той ще се различава значително от съответните законопроекти на други европейски държави, е въпросът за осиновяването. Според сценария, който е напреднал, това, което ще се предвиди, е да се разпространи върху еднополовите двойки съществуващото законодателство, което дава възможност за осиновяване на дете от една жена, но не и за еднополови двойки. Това все пак е "последната капка", която би преляла чашата на голямата група депутати от "Нова Демокрация", които така или иначе се противопоставят на този законопроект. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 5 месеца
Важното е да си модерен и да следваш тенденциите, не да имаш собствено мнение и да отстояваш интересите на страната си..........И тамошното Посолство управлява "демократично", както тук, в България. Сигнализирай за неуместен коментар