Бури в Гърция със силен вятър, дъжд и сняг

Метеоролози прогнозират - неделният ден ще е най-студеният за есента

19.11.2023 | 08:50 Редактор: Елеонора Танева
Бури в Гърция със силен вятър, дъжд и сняг

Продължава лошото време, което връхлетя в събота предимно Северна Гърция, създавайки проблеми и щети. Според метеоролозите явлението ще продължи да завладява райони на страната и в неделя, до понеделник сутринта, когато ще отшуми.

Студената вълна, която вече засяга страната с бурни ветрове в източните и южните островни региони с проливни дъждове и бури, се движи на изток, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Анулират и пренасочват полети от летището в Солун. Голяма част от фериботните връзки са прекъснати.  Тази нощ поривът на вятъра достигнал 114 километра в час. Отнесе покриви на бензиностанции и покрива на спортен център в Солун, където тренираха деца. Няма пострадали. 

Също така в няколко континентални области ще духа много силен северозападен вятър, главно в Македония и в източните части на Тесалия и Евия. От неделя следобед вятърът постепенно ще отслабне. Температурите ще се понижат с 6 до 8 градуса в централните и северните райони, а в неделя в останалата част от страната.

Според метеоролога Панайотис Янопулос днес се очаква да бъде най-студеният ден от есента и температурите ще паднат под 0 в планинските, полупланински райони на Северна Гърция.

В Атика температурите ще достигнат до 17 градуса по Целзий.

Не се движат фериботите към островите Тасос и Самотраки. Затворени са също пристанищата Пирея, Патра и Игуменица. В северна Гърция по високите части вали сняг и пътищата са хлъзгави, предупреждават полицаите. Слаб дъжд вали в Пелопонес без да създава затруднения на трафика.

Островите в Егейско море също са без фериботна връзка с изключение на остров Крит, съобщават транспортните агенции. Вълни заляха плажната ивица и достигнаха до заведенията, съобщават туристи от островите.

Очаква се до края на деня утихване на вятъра и от утре покачване на температурите в цялата страна.

Снимка: БГНЕС