Украйна твърди, че е унищожила 15 руски кораба в Черно море и е повредила още 12

Страната показва ново ниво на прилагане на подходящи безпилотни системи, твърдят Военноморските сили

17.11.2023 | 22:00 Редактор: Вяра Димова
Украйна твърди, че е унищожила 15 руски кораба в Черно море и е повредила още 12

Военноморските сили на Украйна обявиха броя на бойните военни кораби на Русия в Черно море - 15 кораба са унищожени и други 12 са повредени. Това е заяви говорителят на Военноморските сили Дмитро Плетенчук, предава УНИАН.

"Можете да преброите единиците, които вече са излезли от строя – 15 унищожени и 12 повредени вражески кораба. Не всичко това е резултат от работата на нашите дронове, но въпреки това има доста повредени вражески кораби. Следователно, ние всъщност сме двигателите на този нов тип военноморска война и всички го признават", каза Плетенчук.

Според него сега Украйна показва ново ниво на прилагане на подходящи безпилотни системи.

"Имаме отделна бригада от дронове и безпилотни катери. Не само за разузнаване и разминиране, но и за нанасяне на огневи щети. Те го правят успешно", допълни говорителят.

Той е отбелязал, че благодарение на ефективната работа на Въоръжените сили на Украйна възможностите на руснаците в Черно море са намалели значително. 

"Благодарение на контрамерките, които предприемаме в морето, те са принудени да стоят настрана, ограничени в действията си. Съответно до известна степен можем да заявим, че сега са в отбрана", коментира Плетенчук, цитиран от "Фокус".

По думите му "опасността от удари откъм морето остава". 

"За съжаление, врагът все още разполага с носители на крилати ракети, въпреки логистичните проблеми, които със сигурност са имали в резултат на това, че са били принудени да преразпределят корабите си в Новоросийск и дори в Туапсе. Ние обаче продължаваме да се движим в тази посока и имаме воля да разширим нашето влияние при първа възможност", посочва още Плетенчук.

Снимка: БГНЕС