В Анкара започва нов кръг от консултациите за изграждане на доверие между Гърция и Турция

На срещата ще присъстват военни и граждански делегации

13.11.2023 | 16:38 Редактор: Тодор Петров
В Анкара започва нов кръг от консултациите за изграждане на доверие между Гърция и Турция

След двегодишно прекъсване, днес в турската столица Анкара ще се проведе четвъртият кръг от консултациите по мерките за изграждане на доверие между Гърция и Турция. Според турското министерство на отбраната на срещата ще присъстват военни и граждански делегации, а гръцката делегация ще бъде водена от генералния секретар на Министерството на външните работи - посланик Теохарис Лалакос.

Срещата се провежда в момент, когато отношенията между двете страни са на добро ниво, което беше постигнато след смъртоносните земетресения на 6 февруари в Югоизточна Турция, довели до смъртта на повече от 50 000 цивилни граждани, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В този контекст, според съветника по пресата и връзките с обществеността на турския генерален щаб контраадмирал Актюрк, ще продължат усилията за поддържане на положителната програма, постигната в двустранните отношения, и за поддържане на отворени канали за комуникация между двете страни.

Без да се разкриват подробности за дневния ред на срещата, се очаква те да обменят мнения за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в областта на морските и авиационните дейности, за да се избегне създаването на напрежение и да се повиши сигурността.
Освен това се очаква да бъдат обсъдени последните събития в Близкия изток и войната между "Хамас" и Израел, въпреки че двете страни имат различни гледни точки за кризата, но и двете изразиха необходимостта от незабавно изпращане на хуманитарна помощ в Ивицата Газа.

През юли миналата година министърът на отбраната на Турция Яшар Гюлер заяви, че предстоят "добри новини", предвещавайки, че съществуват преки канали за комуникация, за да се предотврати възникването на напрежение. Вече няколко месеца турските нарушения и посегателства върху гръцкото въздушно пространство са почти нулеви, а за четири заседания на Съвета за сигурност на Турция не е споменавана Гърция.

Разбира се, понякога има словесно напрежение, но то няма нищо общо със случилото се в недалечното минало, когато почти във всяка реч на турския президент имаше някаква провокация към Гърция.

Освен това, в очакване на петата среща на Висшия съвет за сътрудничество между Гърция и Турция на 7 декември в Солун, двете правителства подържат напрежението в опит да намерят пътна карта за разрешаване на гръцко-турските спорове. Тази пътна карта вече беше обсъдена от гръцкия министър-председател и турския президент във Вилнюс, Литва, в кулоарите на срещата на върха на НАТО, която се проведе по-рано тази година, и се основава на четири стълба.

Политическите консултации между двете страни вече започнаха, като на 17 октомври в Атина се срещнаха заместник-министърът на външните работи Александра Пападопулу и турският ѝ колега Бурак Акчапар. Акчапар се срещна и със заместник-министъра на външните работи Костас Фрагоянис, за да обсъдят положителна програма за сътрудничество за развитието на гръцко-турските двустранни отношения в областта на търговията, икономиката, енергетиката, транспорта, здравеопазването и околната среда.

Разбира се, от дискусиите няма големи очаквания за постигане на споразумение, тъй като това се очаква да се случи само от лидерите на двете страни, които носят и политическата отговорност. Но със сигурност е положително в един труден за региона на Източното Средиземноморие момент.

Снимка: БГНЕС