Захарова: Над 12 тона радиоактивни отпадъци могат да попаднат в река Днепър

"Киев не отделя средства за осигуряване на екологичната безопасност", заяви представителят на руското дипломатическо ведомство

10.11.2023 | 17:02 Редактор: Толя Стоянова
Захарова: Над 12 тона радиоактивни отпадъци могат да попаднат в река Днепър

"Ситуацията със съхранението на радиоактивни отпадъци на територията на Украйна става ужасяваща. Около 12 тона радиоактивни отпадъци могат да попаднат в река Днепър и подземните води", заяви в коментар официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова, публикуван на сайта на руското външно министерство, предаде ТАСС.

"Тези отпадъци са значителен и опасен източник на замърсяване на околната среда. Има голяма вероятност около 12 милиона тона радиоактивни отпадъци да попаднат в Днепър и подпочвените води в резултат на възможна ерозия на язовира на едно от хранилищата, разположено на 800 метра от реката и нейния приток Коноплянка. Около 14 тона радиоактивен прах се разпръсква из околностите всяка година, включително и върху земеделски земи", заяви Захарова.

В тази връзка Захарова също е отбелязала, че "ситуацията със съхранението на опасни радиоактивни отпадъци в Украйна става ужасяваща. Наистина общото количество отпадъци, генерирани от преработката на уранови руди в Приднепровския химически завод, разположен в град Каменское (бивш Днепродзержинск), е 42 милиона тона. За тяхното съхранение в предприятието и извън него има няколко хранилища и цехове за производство на уранов оксид, като общата площ е около 600 хектара".

"Според нашата информация Киев не отделя средства за осигуряване на екологичната безопасност на съоръженията на Днепърския химически завод, което в крайна сметка може да доведе до екологична катастрофа не само на територията на страната, контролирана от киевския режим, но и извън нея и нейните граници", заключи Захарова, цитирана от "Фокус".

Снимка: БГНЕС


1
5 rate up comment rate down comment 0
oncel Sam
преди 5 месеца
КиеФ и на чичо Сам не му пука за Черно Море, защото скоро Хохлите НЯМА да имат излас на Моренце. Сигнализирай за неуместен коментар