САЩ: Русия и КНДР си разменят оръжия и технологии, това е истински проблем

Антъни Блинкен подчерта значимостта на подкрепата за Украйна

09.11.2023 | 11:46 Редактор: Тодор Петров
САЩ: Русия и КНДР си разменят оръжия и технологии, това е истински проблем

Русия предоставя "технологии и подкрепа" за военните програми на Северна Корея, заяви днес в Сеул държавният секретар на САЩ Антъни Блинкeн, цитиран от агенция Йонхап.

На обща пресконференция след разговори с южнокорейския външен министър Пак Джин, Блинкен каза, че двете страни са обсъдили начини да бъде засилен натиска върху Москва, да не предоставя военни технологии на Пхенян.

"Виждаме, че КНДР предоставя военно оборудване на Русия, за да продължава агресията си в Украйна. Но виждаме, че и Русия предоставя технологии и подкрепа на КНДР за нейните военни програми. И това е истински проблем, заяви Блинкен.

Държавният секретар отбеляза, че той и Пак са разговаряли за по-нататъшни действия, които страните им, могат да предприемат заедно с партньорите си за засилване на натиска върху Москва "да не предоставя военни технологии на КНДР в нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН".

"Секретарят Блинкeн подчерта значимостта на подкрепата за Украйна и благодари" на Чо за ангажимента на Сеул за предоставяне на помощ на страната, се казва още в съобщението на американското ведомство. Двете страни също така са обсъдили важното значение на сътрудничеството при справянето с глобални предизвикателства, включително нестабилността в Близкия изток.

По-дълбокото военно сътрудничество между Севера и Русия дава основания да се смята, че Пхенян би могъл да получи техническа помощ от Москва за своята програма за ракети с голям обсег, посочва Йонхап. Официални представители на Сеул заявиха, че Северна Корея изглежда се подготвя за трети опит за изстрелване на военен шпионски сателит след неуспешните си опити през май и август, съобщи БТА. 

Снимка: БГНЕС