Полицията в Италия и ФБР арестуваха мафиоти в Сицилия и Ню Йорк

Акцията е насочена срещу могъщата престъпна фамилия Гамбино и нейните сътрудници

08.11.2023 | 19:48 Редактор: Толя Стоянова
Полицията в Италия и ФБР арестуваха мафиоти в Сицилия и Ню Йорк

Италианската полиция и ФБР започнаха съвместна операция срещу заподозрени членове на мафията в Сицилия и Ню Йорк, насочена срещу могъщата престъпна фамилия Гамбино и нейните сътрудници.

Общо 17 души бяха задържани при едновременни обиски, седем от които в района на Палермо в Сицилия - италианския остров, където се намира мафията Коза Ностра, и 10 в Ню Йорк. Те са обвинени в престъпления, вариращи от връзки с мафията до изнудване, палежи и фалшифициране на търгове, съобщи АФП.

Източници от прокуратурата на САЩ в Ню Йорк потвърдиха, че десет души там са арестувани по обвинения в рекет. Те са членове и сътрудници на фамилията Гамбино - една от петте големи организации на италиано-американската мафия в североизточната част на САЩ. Другите са фамилиите Дженовезе, Лукезе, Коломбо и Бонано.

Италианската полиция заяви, че разследването съвместно с ФБР, започнало през април 2021 г., потвърждава "здравината" на американско-италианските престъпни връзки и подчертава "американския интерес към организационните дела на сицилианската Коза ностра". Освен това разследването разкри подробности за изнудване в Ню Йорк - от строителната търговия до действия срещу ресторантьори от сицилиански произход като начин за оказване на натиск върху семействата им в родината, пише БГНЕС.

През последните години нюйоркската мафия е отслабена от редица удари, включително арести, братоубийствени борби и конкуренция от страна на други престъпни организации, но все още се смята за активна. Считаният за бос на клана Гамбино, "Франк" Кали, беше прострелян и убит пред дома си в нюйоркския квартал Стейтън Айлънд през март 2019 г.

Снимка: БГНЕС