Албания атакува мафията във властта - арестуваха прокурори, бизнесмени, полицаи

Подозренията към всички се свързват с корупция и злоупотреба със служебно положение

27.07.2023 | 19:09 Редактор: Искра Ангелова

Мегаоперация срещу престъпността и корупцията в Албания. Държавната полиция и специализираната прокуратура извършват действия в няколко града.

Бизнесмени, бивши полицаи, прокурори и членове на престъпни групи се озоваха с белезници. Операциите са обхванали столицата Тирана и градовете Шкодра и Кукъс. Органите са попаднали на следа в резултат на повреда на комуникационното приложение "Sky", съобщи "Albanian Post".

Сред арестуваните са бизнесменът Пълумб Гьока, бившият директор на оперативните сили Олтион Бистри, бившият полицай Ардит Хасанбега, шефът на прокуратурата Джевахир Лита, както и Астмер Билали, смятан за важна фигура от група, наричана "Байра". Билали доскоро изтърпяваше присъда в затвора.

Сред служителите най-високопоставен е Олтион Бистри. Той беше специалист в дирекцията за масови престъпления, след което оглави звеното за операции през февруари миналата година. Преди това е на работа в полицейските управления в Лежа, Дуръс и Тирана.

Подозренията към всички се свързват с корупция, злоупотреба със служебно положение, участие или подпомагане на организирана престъпна група. Министърът на вътрешните работи на страната Таулант Бала приветства операцията.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.