Украйна напредва технологично във войната, произвежда дронове с 1000 км обсег

Зеленски призова за повече системи за противовъздушна отбрана

07.11.2023 | 09:40 Редактор: Толя Стоянова
Украйна напредва технологично във войната, произвежда дронове с 1000 км обсег

"Украинската държавна военна компания "Укроборонпром" вече произвежда серийно собствени дронове с обсег на действие 1000 километра", разказа в интервю за "Экономическая правда" ръководителят на компанията Херман Сметанин. "Производството на украинските аналози на иранските дронове "камикадзе" Shahed е съвместно със западни компании", коментира още той, без да дава повече подробности от съображения за сигурност.

"Основното е, че те летят и се взривяват, а Въоръжените сили на Украйна ги поръчват", коментира още Сметанин.

Преди време Украйна облекчи процедурите за производство на дронове, премахвайки митата за внос на нужните части. Според директора на "Укроборонпром" производството на оръжия в Украйна през 2023 година ще се увеличи с 62% спрямо 2022 година. Основен приоритет са боеприпасите, а след това - дроновете, бронетехниката и средствата за противовъздушна отбрана.

Русия е ускорила производството и е натрупала повече високоточни ракети от очакваното, сочат данни на военното разузнаване (ГУР) на Украйна. Вероятно в запас страната държи към 870 високоточни ракети, сред които "Искандер - М", "Калибър" и "Кинжал".  Русия е започнала да сглобява дронове с части от Иран в различни заводи - например в Татарстан. По данни на ГУР към края на август Русия е разполагала с 585 високоточни ракети с голям обсег на действие.

Очакванията в Киев са, че руските удари през тази зима ще бъдат много по-прецизни. В последните седмици президентът Володимир Зеленски призовава за повече системи за противовъздушна отбрана за защита на енергийни съоръжения и градове. Германия се съгласи да предостави още една система Patriot, а някои от системите Украйна ще вземе "под аренда" за зимните месеци.

Опозиционният депутат Олексий Гончаренко коментира, че негови източници са му съобщили, че президентът Зеленски ще насрочи избори на 31 март 2024 година, въпреки че няма поставени условия за това от западни партньори.

"Във военно време, когато има толкова много предизвикателства, е абсолютно безотговорно темата за изборите да се хвърля в обществото лекомислено и закачливо", коментира обаче Зеленски. Той призива за фокус върху основната задача - спечелване на войната.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС