Израел: Извършваме масови удари по Газа, разцепихме ивицата на две

Обстрелът ще продължи и в следващите дни

05.11.2023 | 23:31 Редактор: Искра Ангелова
Израел: Извършваме масови удари по Газа, разцепихме ивицата на две

Израелската армия обяви, че извършва "масирани удари", които "ще продължат през следващите дни" в Ивицата Газа, и добави, че е разполовила палестинската територия, предаде Франс прес.

"В момента се извършват масирани удари..., които ще продължат тази вечер и през следващите дни", заяви говорителят на армията Даниел Хагари и допълни, че израелските сили, действащи на територията, са я разрязали на две - южна и северна част.

Малко по-рано правителството на "Хамас" съобщи за "интензивен обстрел" около няколко болници в северната част на ивицата Газа, където интернет и телефонните линии са прекъснати. Според същия източник обстрел е имало в близост до болница "Аш Шифа", най-голямата в Ивицата Газа. "След 30-дневна война между Израел и палестинското ислямистко движение обкръжаването на северната част на територията и фактическото ѝ отделяне от южната част на ивицата Газа е важен етап от операцията, провеждана от израелските сили", подчерта Хагари, цитиран от БТА.

"Все още разрешаваме преминаването на цивилни от северната част на Газа и от град Газа на юг", добави той. Смята се, че 300 000 до 400 000 души все още се намират в северната част на тази малка територия с 2,4 милиона жители.

Снимка: БГНЕС