Гръцкото правителство обяви как ще повиши средната заплата до 1500 евро

Гърците се стремят към развитие на гръцката икономика и привличане на нови инвестиции

05.11.2023 | 11:49 Редактор: Тодор Петров
Гръцкото правителство обяви как ще повиши средната заплата до 1500 евро

Министърът на труда и социалната сигурност на Гърция Адонис Георгиадис изрази оптимизма си за изпълнението на предизборния ангажимент на правителството да повиши средната работна заплата до 1500 евро в края на четиригодишния период.

Според него тази цел е постижима и може да бъде постигната чрез развитие на гръцката икономика и привличане на нови инвестиции, които ще създадат повече работни места. Средната работна заплата  днес е 1 090 евро, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

От една страна, безработицата надхвърля 10%, а от друга има недостиг на работна ръка. В същото време министърът на труда определи като оксиморон случващото се в страната - от една страна, безработицата е над 10%, все още висока, но с тенденция към намаляване, а от друга страна, има недостиг на работна ръка в няколко сектора на икономиката, като например строителството, селското стопанство, промишлеността, ресторантьорството и туризма, които в много случаи искат да бъдат извикани работници. 

"Това е структурен проблем", обясни Георгиадис, като отбеляза обаче, че поради наличието на недеклариран труд равнището на безработица може да е по-ниско от това, което отчитат статистическите показатели.

Като призна, че на част от работната сила липсват уменията, изисквани от съвременния пазар на труда, Георгиадис подчерта, че министерството "изпълнява" програми за повишаване на квалификацията и преквалификация, като използва средства от Фонда за възстановяване и НСРР. По думите му е необходимо да се засилят цифровите умения не само на работниците в МСП, но и на по-възрастните граждани. Това е така, защото те трябва да се научат да използват интернет и новите технологии, за да могат да се възползват от електронните услуги и съответно да улеснят живота си.

Освен това министърът на труда подчерта, че повишаването на квалификацията и обучението допринасят в решаваща степен за усилията на безработните да си намерят работа, като в същото време - по този начин - работниците и служителите успяват да бъдат по-продуктивни в предприятието, в което вече работят, или дори имат възможност да си търсят нова работа, с по-високи доходи. 

В заключение на изказването си Георгиадис добави, че Гърция е изправена и пред демографски проблем, който в дългосрочна перспектива засилва недостига на работници и проблемите в нашата система за социална сигурност".

Снимка: БГНЕС