Гърция прави първа стъпка към офшорни вятърни паркове

Страната генерира повече от 50% от електроенергията си от вятърна, слънчева и водноелектрическа енергия на сушата

03.11.2023 | 08:12 Редактор: Елеонора Танева
Гърция прави първа стъпка към офшорни вятърни паркове

За да намали зависимостта от изкопаемите горива, Гърция планира първите си офшорни вятърни паркове. Бяха определи зони за частно развитие в проектоплан.

Гърция е заобиколена от море и има постоянни силни ветрове, тези условия са отлични за производство на енергия. Миналата година страната генерира повече от 50% от електроенергията си от вятърна, слънчева и водноелектрическа енергия на сушата. Останалата част от електроенергията е произведена от природен газ, въглища и нефт, отделящи парникови газове, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

До 2030 г. Гърция планира да изгради инсталиран капацитет от най-малко 2 гигавата от офшорна вятърна енергия, което ще възлиза на 1/10 от нейния капацитет на сушата. Амбициозният план включва двадесет и пет зони за развитие в Егейско, Йонийско и Средиземно море. Те ще станат достъпни за 2 периода: един между 2025 и 2032 г., а други по-късно, казва hръцката компания за управление на въглеводороди и енергийни ресурси (HEREMA), която отговаря за програмата.

Зоните са с обща площ от 2711 кв.м. км, а минималната им мощност е 12,4 гигавата. Повечето от тях са подходящи за плаващи технологии.

"Развитието на тези проекти е национален приоритет, не само защото ще има решаващ принос за нашата енергийна независимост, но и защото ще ни позволи да изнасяме зелена енергия в бъдеще", каза Министърът на енергетиката и околната среда Теодор Скилакакис

Еколозите изразиха опасения, че те биха могли да навредят на биоразнообразието, главно по време на строителството или монтажа, и не трябва да бъдат разположени в чувствителни екологични зони. като се взема предвид въпроси, като екологично чувствителни зони, национална сигурност, пътнически кораби, области с културно значение и туристически дейности.

Гръцката асоциация за вятърна енергия (ELETAEN) изчислява, че Гърция ще се нуждае от инвестиции от повече от шест милиарда евро, за да постигне целта от 2 гигавата.

Планът определя 10 допустими зони за офшорни вятърни паркове до 2032 г., включително край островите Крит и Родос, в централните Егейско и Йонийско море, с общ капацитет от около 4,9 гигавата.

Окончателното одобрение на плана се очаква преди края на годината, преди официалното демаркиране на разпределените зони в края на 2024 г.

Снимка: pixabay