Безмилостен Израел бомбардира училища и болници, палестински журналист трогна света

Нетаняху отряза Блинкен и САЩ за прекратяване на огъня

04.11.2023 | 14:43 Редактор: Тодор Петров

Остри международни реакции предизвика израелският удар по линейка пред болница, при който загинаха 15 души. Десетки са ранени при израелския обстрел пред болницата "Аш-Шифа" в град Газа, според съобщение на палестинското здравно министерство. 

Твърди се, че атаката е била насочена към конвой от линейки, които са превозвали ранени към пропускателния пункт "Рафах" на границата с Египет. Израелската армия призна, че е имало удар по линейка, която според военните е била използвана от бойци на "Хамас".

От Световната здравна организация заявиха, че случаят е "дълбоко шокиращ" и настояха отново, че пациентите и медицинският персонал трябва да бъдат защитавани по всяко време. От ООН също изразиха безпокойство, че ударът е бил насочен срещу "пациенти, които е трябвало да бъдат евакуирани, за да бъдат в безопасност". 

Палестинското здравно министерство съобщи и за 20 убити при атака по училище в северната част на Ивицата Газа. Там, според информация на израелската армия, военните са превзели база на групировката. Открити са документи, които могат да се окажат ключови за израелското настъпление. 

Палестински журналист пък стана олицетворение на покрусата от човешките трагедии. CNN разпространи запис от негово включване в ефир, в което той свали предпазната си жилетка и каска, след като разбра, че неговият колега Абу Хаттаб, заедно с 11-членното му семейство, са загинали при ракетен обстрел по дома им в Ивицата Газа. 

Представител на американската администрация каза, че САЩ полагат огромни усилия, за да постигнат освобождаване на заложниците на "Хамас". Задачата е сложна и се изисква значителна пауза във военните действия. Премиерът на Израел заяви обаче, че няма да има прекратяване на огъня, докато "Хамас" не освободи заложниците. 

Бенямин Нетаняху каза това след разговорите си вчера в Тел Авив с американския държавен секретар. Антъни Блинкен продължава посещението си в района със срещи в йорданската столица Аман. В обсъждането на ситуацията в Газа се включват и външните министри на Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства и Египет, заедно с палестински представител.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС