Украйна е извела 17 000 руски войници от бойното поле без нито един изстрел

Това отслаби защитните механизми, обяви председател на Командването за специални операции на армията на САЩ

03.11.2023 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Украйна е извела 17 000 руски войници от бойното поле без нито един изстрел

Благодарение на прецизни информационни операции, Украйна е успяла да изведе около 17 000 руски войници от бойното поле без нито един изстрел. Това обяви председателят на Командването за специални операции на армията на САЩ генерал-лейтенант Джонатан Брага, съобщава изданието Business Insider.

В изявлението си той отбеляза ефективното използване от страна на Украйна на "ниския морал сред руските военни за стартиране на успешни медийни кампании".

"Подкрепихме нашите украински партньори. Имате 17 000 руснаци, напуснали Украйна. Това са 17 000 войници, които не е трябвало да взривявате на бойното поле или да унищожавате. Това отслаби защитните механизми (на руснаците - бел.ред.)", подчерта американският генерал.

По думите му упоритостта в разпространението на информационни съобщения се е превърнала във важен инструмент за Украйна, чрез който хиляди руски военни са били убедени да напуснат позициите си. Отбелязва се, че чрез активното използване на социалните мрежи украинските военни и разузнавателни служби получават подробна информация за противника, неговата техника и личен състав, което става основа за ефективни атаки срещу отделни военнослужещи и подкопаване на техния морал, предаде "Фокус".

"На тактическо ниво подкопаването на волята и морала на отделните войници, подкопаването на цялостния потенциал на единица, е неразделна и традиционна военна дейност, насочена към посяване на съмнение в умовете на врага", обясни Брага.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Кой ги пище тия щуротии..?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца