Украйна: Слуховете за смъртта на Путин са част от сценарий

"Вътрешните конфронтации в Русия продължават", сподели Андрей Юсов

02.11.2023 | 09:07 Редактор: Искра Ангелова
Украйна: Слуховете за смъртта на Путин са част от сценарий

Представителят на Главното разузнавателно управление на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Андрей Юсов смята, че фалшивите новини за предполагаемата смърт на руския президент Владимир Путин са имали за цел да тестват реакцията на обикновените руснаци, елитите, пропагандата, а също така са инструмент за влияние върху самия Путин и част от определен сценарий, пише "Украинская правда".

"Това е сладка музика за украинските слушатели и трябва да има добри новини. Но това са само съобщения от руски анонимни канали в Telegram. Това е вътрешна история, предназначена за домашна руска публика. Разбира се, това не помага лично на Путин, защото в Русия има много поддръжници на теориите на конспирацията", коментира той.

"Вътрешните конфронтации в Русия продължават. Те се разпространяват под различни форми, включително чрез подобни вътрешни информационни кампании. Основното (целта на слуха) е хем да се гледа реакцията на обществото в числа, в динамика (дали са вярвали, как са реагирали, на какво са били готови), хем да се гледа реакцията на личности, елити, медии (дори пропагандни медии). Така империята, която е изградена от работата на спецслужбите, се учи как да продължи да управлява", допълни Юсов, цитиран от "Фокус".

"Това е и инструмент за влияние върху самия Путин или човек, подобен на него. Той е принуден да реагира, а Песков е принуден да реагира и да докаже, че това не е така. Тоест той се води по определен коридор. Очевидно това не е точка, а определен сценарий, категоричен е той.

Представителят на ВСУ също така смята, че подобни истории са "полезни неща за гледане" за Украйна.

Наскоро някои анонимни руски канали в Telegram заявиха, че Путин е починал вечерта на 26 октомври, след което уж е започнала подготовката за преврат в Руската федерация, защото те са искали да покажат на обществеността своя двойник. Секретарят на СНБО Алексей Данилова смята, че изтичането на руска информация за "смъртта на Путин" е част от подготовката за неговата президентска кампания.

Снимка: БГНЕС