Какво се случва в Дагестан и защо щурмуваха летището в Махачкала?

Задържани са 60 души, 20 са ранените

31.10.2023 | 17:00 Редактор: Тодор Петров
Какво се случва в Дагестан и защо щурмуваха летището в Махачкала?

"Не отваряйте вратите, опасно е. Навън има разярена тълпа." С тези думи капитанът на руски самолет обръща към пътниците, след като машината е кацнала на летището в Махачкала. До нея се намира друг самолет, който току-що е пристигнал от Израел.

Събитията, които се разиграват навън, са плашещи: десетки гневни мъже тичат с викове по пистата между самолетите. Изглеждат много агресивни и напълно безконтролни. Един от тях успява да се покатери върху крилото на машината от Тел Авив, други се опитват да проникнат в самолета през заключените врати. Говори се, че гневната тълпа е търсела евреи или хора с израелски паспорт.

Преди това няколко хиляди мъже щурмуваха летището на Махачкала - на път към пистата чупеха прозорци, разбиваха врати и викаха "Аллах е велик!". Кадрите с насилието обиколиха социалните мрежи, а властите, очевидно изненадани и напълно неподготвени за такъв инцидент, успяха да овладеят положението чак няколко часа по-късно. 

Задържани са 60 души, 20 са ранените, двама от които тежко. Масовата проява на антисемитизъм шокира света, а държавното следствие на Дагестан започна разследване.

Олег Орлов от правозащитната организация "Мемориал" признава, че от почти месец в Кавказ се засилват антисемитските настроения - от началото на актуалния конфликт между Израел и Хамас. Въпреки това никой не е очаквал омразата да достигне такива мащаби, включително управляващите в дагестанската столица Махачкала. 

Според Саида Сирашудинова от дагестанския изследователски център "Кавказ. Свят. Развитие" протестът, съпроводен с толкова голяма агресия, може да се обясни с цялостната ситуация в автономната република Дагестан. Пред ДВ тя говори за "натрупаното чувство на безпомощност", което се дължи на лични и социални проблеми, както и на общата безперспективност.

Въпреки това Сирашудинова смята, че отговорни за изблика на насилие са най-вече социалните медии, отправили апел към мюсюлманските жители на Дагестан и призовали към протести. Те определено са повлияли на част от населението.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 1
Джери Бадалуна
преди 5 месеца
Значи,можете да си представите как омразта ( с право) към евреите как е достигнала и до този затънтен край на Света Сигнализирай за неуместен коментар