Путин, Нетаняху и САЩ с крайни позиции, бум на антисемитските прояви в Европа

Израелската армия продължава да разширява операцията по суша в Ивицата Газа

31.10.2023 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Израел издаде предупреждение от най-висока степен да не се пътува до руската република Дагестан и региона на Северен Кавказ, след като стотици антиизраелски протестиращи щурмуваха местното летище.

Владимир Путин събра Съвета за сигурност на Русия и ръководителите на силовите ведомства след събитията в Дагестан. 22-ма души бяха ранени, а над 80 задържани след безредиците на летището. 

"Бунтовете на летището в Махачкала са провокирани чрез социалните медии, включително от Украйна, дирижирани от агенти на западните служби за сигурност. Кой организира смъртоносния хаос и кой се възползва от него днес, според мен, вече стана ясно. Това са настоящите управляващи елити на САЩ и техните сателити, които са основните бенефициенти на световната нестабилност", коментира Путин.

Руският президент разкритикува "смъртоносния хаос", разгръщащ се в Близкия изток. Създаването на суверенна палестинска държава e ключът към разрешаването на конфликта, смята той.

Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби определи като абсурдни обвиненията на Путин.

"Класически руски подход - когато нещо се обърка в страната ви, вие обвинявате някой друг и външна намеса. Западът няма нищо общо. Това е чисто и просто омраза, фанатизъм и сплашване", настоя Кърби.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че Израел продължава напред с плановете си да унищожи военната групировка "Хамас". 

"Израел няма да се съгласи с прекратяване на военните действия. Призивите за прекратяване на огъня са призиви към Израел да се предаде на "Хамас", да се предаде на тероризма, да се предаде на варварството. Това няма да се случи!", подчерта премиерът на Израел. 

Нетаняху призна, че отношенията с Русия са сложни. Израелската армия продължава да разширява операцията по суша в Ивицата Газа. 

След събитията в Израел на 7 октомври и последвалата военна операция в Газа, се съобщава за огромен ръст в антисемитските прояви. Във Франция са били извършени около 720 подобни престъпления и са задържани близо 400 души. В Австрия и Германия антисемитските прояви са се увеличили с 300%. Във Великобритания са регистрирани около 220 престъпления от омраза към еврейската общност.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС