Медведев: Европа се кастрира и се превърна в истински враг на Москва

Тежките времена ще останат, каза той

29.10.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова
Медведев: Европа се кастрира и се превърна в истински враг на Москва

"Европа не само загуби Русия като стратегически партньор, но и се превърна в истински враг на Москва", каза заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

Говорейки за бившия статут на Русия като "предсказуем партньор на Европа", той отбеляза:

"Ние вече дори не сме съседи, а истински врагове. И сега ЕС се възмущава от пълната непредсказуемост на Русия, изгражда луди теории на конспирацията, харчи астрономически суми, за да поддържа сигурността си. Европейският съюз загуби Русия като дългосрочен стратегически партньор. Не сме доволни от това, но е факт".

Медведев заяви, че енергийното сътрудничество между Европа и Русия е развалено или замразено от много дълго време, а за ЕС са настъпили трудни времена.

"Европа се кастрира кърваво и без упойка, отказвайки енергийно сътрудничество с нашата страна. Тя е развалена или замразена за много дълго време. Сега Америка, потривайки ръце, доставя на Европа своя LNG на непосилни цени", посочи заместник-председателят на руския Съвет за сигурност, цитиран от "Труд".

В резултат на това, продължи Медведев, икономиките на най-големите европейски държави, които в продължение на много години бяха движещата сила на Европейския съюз, показаха значителен спад и "ще растат отново много бавно".

"А за по-слабите страни от Западна Европа това е кофти перспектива. Тежките времена ще останат", отбеляза Медведев.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност обърна внимание на факта, че Европейската комисия е влошила прогнозата за растеж на икономиката на Eврозоната през 2023 г. до 0,8% от очакваните по-рано 1,1%.

"Инфлацията в много страни от ЕС все още скача. Цените на храните растат рязко и ще продължат да растат", добави той.

Според Медведев крехкият миграционен баланс в ЕС "отдавна е изкривен поради вълни от мигранти от Африка и Близкия изток".

Снимка: БГНЕС