fallback

ЕС отпуска 50 млн. евро помощ за Газа, но не призова за спиране на огъня

Фон дер Лайен и Шарл Мишел подчертаха ангажимента на ЕС за справяне с хуманитарната криза

27.10.2023 | 11:51 Автор: Тодор Петров

Европейският съюз ще предостави 50 милиона евро допълнителна хуманитарна помощ за Газа, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от CNN.

На пресконференция в Брюксел след първия ден от срещата на върха на лидерите на ЕС, Фон дер Лайен посочи, че първите 56 метрични тона помощ от ЕС вече са доставени в Газа с два полета до Египет.

По време на срещата си в четвъртък европейските лидери изразиха загриженост относно влошаващата се ситуация в Газа и призоваха помощта да достигне до нуждаещите се чрез "хуманитарни коридори и паузи за хуманитарни нужди" – без да призовават за прекратяване на огъня.

Фон дер Лайен и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел подчертаха ангажимента на блока за справяне с хуманитарната криза. ЕС е в контакт "с лидерите в региона, за да насърчи решения на хуманитарния фронт и освобождаването на заложниците", заяви Мишел, предаде "Фокус".

Запитан дали представители на "Хамас" ще участват в предстояща конференция за разрешаване на конфликта, Мишел отсече, че не вижда никаква роля за групата, посочвайки нейното определяне като терористична организация.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback