Вълна от антисемитизъм се надига срещу турските евреи

Представят евреите като удължение на Израел

26.10.2023 | 19:34 Редактор: Вяра Димова
Вълна от антисемитизъм се надига срещу турските евреи

Журналистът Карел Валанси, който пише в тамошния еврейски вестник "Шалом", смята, че на евреите в Турция все по-често се гледа като свързани с израелската политика. Еврейската общност в страната е загрижена.

"Реториката на политиците, на медиите и в социалните мрежи представя евреите не като граждани на Турция, а като някакво удължение на държавата Израел. Гневът срещу тази държава се насочва срещу турските евреи", казва Валанси.

А според едно определение на Международния алианс за възпоменание на Холокоста тъкмо това е съвременен пример за антисемитизъм: когато граждани от еврейски произход са обвинявани, че са по-лоялни към Израел или към еврейските приоритети по света, отколкото към интересите на собствената си нация.

Валанси предупреждава, че в обществената дискусия се появяват дори антисемитски коментари, в които се възхваляват Хитлер и нацистките идеологии. Същото твърди и публицистът Бюлент Мумай във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Той цитира един местен политик от управляващата в Турция "Партия на справедливостта и развитието" със следното изявление: "В историята всички се оплакват от Хитлер, че бил расист. Но Хитлер е казал: "Ще ме проклинате, че не унищожих всички евреи". Имал е право и аз отдавам почит към паметта му".

"Йени Акит", турски вестник, близък до управляващата партия на Ердоган, излиза със заглавие на първа страница срещу евреите в страната, което призовава "ционистките слуги" да бъдат лишени от гражданство. Изостря се тонът срещу Израел и в редица други турски медии. След нападението срещу баптистката болница на 18 октомври проправителственият вестник "Йени Шафак" излезе на първа страница със заглавие "Тази държава на терора трябва да бъде унищожена", пише DW.

Според медийния омбудсман Фарук Билдириджи това означава, че сегашният конфликт се разглежда като война между Запада и Изтока, между исляма и християнството/юдаизма.

Някои турски политици също използват реторика, която напомпва напрежението и антисемитизма. Те призовават страната им да се намеси в конфликта в полза на хората в Ивицата Газа. Лично президентът Ердоган нарече Хамас "муджахедини" или борци за освобождение и отмени посещението си в Израел.

Снимка: pixabay