Неплатен отпуск за трудови злополуки: Служителите на Amazon се оплакват от болка или изтощение

Компанията твърди, че инвестициите ѝ в безопасността помагат за намаляване на броя на нараняванията

26.10.2023 | 10:38 Редактор: Толя Стоянова
Неплатен отпуск за трудови злополуки: Служителите на Amazon се оплакват от болка или изтощение

Повече от две трети от складовите работници на Amazon в САЩ, анкетирани от изследователите, съобщават, че са ползвали неплатен отпуск, за да се възстановят от болка или изтощение, претърпени по време на работа. Новото национално проучване, публикувано от Центъра за градско икономическо развитие към Университета на Илинойс Чикаго, установи, че 69% от анкетираните работници са останали вкъщи без заплащане, за да се възстановят, като 34% от тях са направили това три или повече пъти.

Данните сочат, че "травмите и болките в Amazon са много по-разпространени", отколкото е било известно досега, казва Бет Гутелиус, директор на изследванията в центъра и водещ експерт по логистика и работа в складове.

Докладът се основава на онлайн проучване с 98 въпроса, в което са събрани отговорите на 1484 складови работници в 451 обекта в 42 щата, казват изследователите. То е проведено между април и август и измерва процента на работниците, които са си взели отпуск през предходния месец. В Amazon работят стотици хиляди складови работници в САЩ.

Докладът, който е най-мащабното академично проучване върху работниците на Amazon до момента, допринася за нарастващия контрол върху разрастващата се логистична дейност на компанията. По оценка на изследователите Amazon е вторият по големина работодател в частния сектор след Walmart Inc. и в него работят около 29 % от работниците в складовете в страната. Това дава на компанията огромно влияние върху условията на труд и възнагражденията в сектора.

Критиците твърдят, че Amazon принуждава служителите си да работят твърде тежко и бързо, което води до наранявания, които могат да бъдат избегнати. Регулаторите за безопасност на труда в родния щат на Amazon - Вашингтон, твърдят, че има пряка връзка между наблюдението и дисциплината на служителите и мускулно-скелетните смущения, от които страдат работниците на компанията. Междувременно Федералната администрация за безопасност и здраве при работа е посочила, че Amazon излага работниците си на ергономични рискове в няколко обекта в страната.

Amazon заяви, че твърденията на регулаторите са неточни и ги оспорва, включително по време на продължилите седмици изслушвания, проведени наскоро по повод на цитатите в щата Вашингтон. Компанията твърди, че инвестициите ѝ в безопасността на работниците, включително стремежът към автоматизиране на повтарящи се и тежки задачи, помагат за намаляване на броя на нараняванията.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС