Предприемат спешни мерки заради остър дефицит на лични лекари в Гърция

Здравното министерство предлага атрактивни финансови стимули

24.10.2023 | 21:20 Редактор: Тодор Петров
Предприемат спешни мерки заради остър дефицит на лични лекари в Гърция

Въвеждат финансови стимули за избралите специалност обща медицина заради остър дефицит на лични лекари в Гърция. В резултат на мерките се очаква още в началото на 2024 г. в страната да няма гражданин, който да не може да си намери джипи.

Здравното министерство на Гърция предлага атрактивни финансови стимули, за да насърчи младите лекари да изберат специалността обща медицина, според официално изявление на заместник-министъра на здравеопазването Ирини Агапидаки. По думите ѝ Гърция страда от остър недостиг на лични лекари и по тази причина мерките на здравните власти са насочени към стабилизирането на институцията на личния лекар.

Инициативите са част от новата рамка за първичното здравеопазване, разработена от гръцкото правителство, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според заместник-министъра стъпките, които властите предприемат, имат за цел да укрепят професионалната група на общопрактикуващи лекари в страната, като по този начин отговорят на нуждите на гражданите от лични лекари. Ирини Агапидаки подчерта още, че това е пътят Гърция да се превърне в предпочитана страна за кариера сред младите лекари.

Тя отбеляза, че само 6% от завършилите висше медицинско училище в Гърция избират общата медицина като специалност, докато средната стойност за ЕС е 26%.

"С изпълнението на плана още през първите месеци на 2024 г. няма да има гражданин в страната, който да не може да си намери личен лекар", увери тя.

Снимка: БГНЕС