ЕК засилва действията си по отношение на критичния недостиг на лекарства в ЕС

Очаква се да бъде изготвен списък с медикаменти

24.10.2023 | 16:20 Редактор: Толя Стоянова
ЕК засилва действията си по отношение на критичния недостиг на лекарства в ЕС

Европейската комисия прие набор от действия за по-добро предотвратяване и смекчаване на критичния недостиг на лекарства в ЕС. Неотдавнашният критичен недостиг, включително на някои антибиотици миналата зима, показва, че са необходими непрекъснати координирани действия за справяне с предизвикателствата, свързани с доставките. Основните цели са да се предотврати и смекчи критичният недостиг на равнището на ЕС. В него се поставя специален акцент върху най-критично важните лекарства, за които сигурността на доставките в ЕС трябва да бъде гарантирана по всяко време.

Органът за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) определиха ключови антибиотици (включително специфични педиатрични рецептури), за които предвиждат риск от критичен недостиг преди зимата. Въведени са мерки, за да се гарантира наличието на тези антибиотици.

Стартира Европейски механизъм за доброволна солидарност в областта на лекарствата (октомври 2023 г.): когато държава членка се нуждае от дадено лекарство, механизмът посочва това на други държави членки, така че те да могат да отговорят с преразпределяне на лекарства от своите налични запаси.

Ще се състави списък с критично важни лекарства (ще бъде наличен преди края на 2023 г.). След като бъде изготвен, този списък ще бъде първата стъпка за анализиране на веригата на доставки на избрани лекарства до април 2024 г. Този анализ ще покаже къде са необходими допълнителни мерки.

Регулаторна гъвкавост: Държавите членки могат да използват регулаторни изключения, за да се направи така, че лекарствата да достигат своевременно до пациентите, включително удължаване на срока на годност или бързо разрешаване на алтернативи. През 2024 г. ще има специално съвместно действие за насърчаване на ефективното използване на тези възможности за гъвкавост.

Снимка: БГНЕС