Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Д-р Константинов: В най-бедната държава в ЕС изпреварваме най-богатите по плащане на лекарства

Години бездействие хранят фармацевтичната мафия, заяви бившият здравен министър

15.10.2023 | 07:00 Редактор: Елеонора Танева

Все по-често в политическите и професионалните среди се говори за фармацевтична мафия.

"Винаги съм гледал да избягвам силните думи, зад които няма покритие, но в случая си позволих да ги употребя, защото мисля, че алегорията, която направих между действията на една мафиотска структура и това което се случва в България, е твърде голяма. Допуснахме го да се случи с години бездействие, което за съжаление продължава и в момента в ключови моменти. Когато казваме тази силна дума "мафия", не трябва да си представяме хора, които ходят с пистолети, с кожени якета и раздават правосъдие, а по-скоро добре облечени бизнесмени, много хубави обноски, с добро положение в обществото, някои от тях уважавани по ред причини, които всъщност с действията си водят до това, че ние се нареждаме като най-бедната държава в Европейския съюз, а изпреварваме най-богатите по плащане на лекарства", коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов в студиото на "Опорни хора". 

Той посочи, че купуваме скъпо лекарствата, плащаме по 759 долара на глава от населението ежегодно за лекарства и в крайна сметка резултатът не е  подобряване на здравето. Причината според нето е в това,  че парите отиват в тези хора, които визира като организираната група, която нарича мафия.

Д-р Константинов подчерта пред Bulgaria ON AIR, че въпреки сигналите и конкретните примери, които стават обществено достояние, не се прави нищо, за да бъдат спрени порочните практики.

"Когато няма възмездие, когато има нещо лошо и е изнесено от медиите и не се случва нищо, е лошо. Стигаме до абсурдната ситуация, когато колкото повече медиите изнасят лоши практики и нищо не се случва, толкова по-лошо става, защото хората започват да го приемат за нормално. Казват "Виж ей тоя какво нещо е направил, каква афера". Даже в един момент имам чувството, че се генерират нови и нови бизнесмени, които се надпреварват в това кой каква далавера ще направи по-голяма в ущърб на обществото", заяви бившият министър на здравеопазването.

Гостът не се притеснява от заплахи след конкретните данни, които изнесе: "Каквото общо взето можеха, успяха да направят. Не съм на някаква длъжност, с която да имам инструменти да променям лечебно заведение, да променям сектор, система".  

Гледайте целия разговор във видеото.