Болно здравеопазване: Комфорт за частните болници пред държавните при поръчката на лекарства

Ощетени са пациентите

07.10.2023 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Решението на депутатите частните болници да продължат да не провеждат обществени поръчки за лекарства отново изостри дебата за равнопоставеността на лечебните заведения и как това би се отразило на лечението на пациенти в държавните и частните болници. 

Няма основание да се делят болниците на държавни и частни - тази позиция защитава управителят на едно от големите частни лечебни заведения в България. 

"Публична тайна е, че не само лекарствата, а и каквито и да било покупки в лечебните заведения, в частните лечебни заведения, се постигат много по-добри цени и много по-ниски от която и да е държавна болница. Ние не говорим само за България, това е практика и по света", коментира управителят на частна болница Андрей Марков.

По думите му обществените поръчки създават много пречки в бързата и навременна реакция при лечението на пациенти. 

"Хора, които познават процесите на договаряме и преговори за постигане на една цена, знаят че е по-лесно да се договорят с някого някъде било то под паравана на обществените поръчки, така че тези обеми да бъдат много по-големи. На едно място да не посещават отделни лечебни заведения и да постигат по-добри печалби ще бъде грозно да го кажа, но обикновено търговците на лекарствени средства са онези, които имат интерес да се случва подобна практика по този начин", убеден е Марков.

А подобна практика вреди на медицината. Според Андрей Марков трябва реформа, защото в този случай времето е живот. 

"В нашия случай, както работим с ендопротези, които се правят по размер, фирмите трябва да реагират за часове, провеждането на една обществена поръчка - има безкрайно обжалване и не можем да сме адекватни", категоричен е управителят на частна болница.

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова България трябва да съобрази процедурите си с тези на Европа, за да не търпим санкции.

"Защото поставяме търговски субекти, които са договорни партньори на Здравната каса, в неравностойно положение едни спрямо други и така нарушаваме и конкурентните принципи. Факт е, че тече наказателна процедура спрямо България по отношение на направеното изключение в закона за обществените поръчки за договорните партньори с НЗОК", заяви адвокат Мария Петрова.

А обществените поръчки поставят на практика държавните болници  в неконкурентна ситуация.

"Когато имаме една държавна болница, натоварена да прави обществени поръчки, за да си закупи медицински изделия и лекарства, тя първо влага ресурс в екип, изисква и време, всяка една обществена поръчка може да бъде оспорвана, а тези оспорвания водят до забавяне на закупуване на лекарства. За да не останат нейните пациенти без лекарства, държавната болница, нямайки друг механизм, закупува най-ниската цена, без да е най-доброто. Тя е договорен партньор на Касата, получава за съответната клинична пътека същата сума каквато получава и частната болница, така че частната болница тръгва процент напред пред държавната, която вече е вложила време, човешки ресурс, закупила е количества, които да обезпечат за дълъг период на цени в пъти по-скъпи от тези, които частните партньори в лицето на болниците могат да договарят", каза още адвокатът по медицинско право.

Затова медиците призовават да се направи реформа в здравеопазването и да има практика, която не създава пречки.

"Не е едно и също да се прави обществена поръчка за баластра и за лекарства. Това дразни онези, които са натискани да го правят така. Прилагането на закона в здравеопазването трябва да бъде равнопоставен, да не се разделят лечебните заведения, да бъде променен по начин, по който да не пречи на лечебните заведения, но ние обръщаме картината наопаки", препоръча Андрей Марков

А по повод тиражираното в обществото мнение, че непровеждането на обществени поръчки за лекарства от частните болници им позволява да се зареждат през свързани с тях фирми, като декларират по-високи цени пред Здравната каса, от което в крайна сметка ощетяват бюджета ѝ, Новините ON AIR потърсиха отговор от Здравната каса, но не получиха такъв.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС