Трудни времена за строителната индустрия, ипотечните кредити са доста скъпи

"Централните банки спряха да повишават лихвените проценти", каза проф. Чарлз Гудхарт

23.10.2023 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова

Инфлацията се понижава, не изключително бързо, а централните банки спряха да повишават лихвените проценти. Сега те ще задържат лихвените проценти на сегашните им равнища за доста дълъг период от време, който не е уточнен. Това каза по време на дискусията в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения" преподавателят в LSE проф. Чарлз Гудхарт.

И в САЩ, и в Европа индустрията и банковият сектор са устойчиви на тези условия. Попитан колко дълго могат да се задържат те, той отговори: "Те отстояха на повече промени досега, с изключение на фалитите, които се случиха в САЩ през пролетта тази година, както и проблемите на швейцарските банки. Но те изглеждаха успяха да се възстановят и все още са високоликвидни."

"В банките е извършено огромно по обем разширяване на резервите през годините до 2023 година, което все още е в сила. Бавният растеж не е толкова добър за индустрията, колкото бързият. Съществуват конкретни проблеми по отношение на начина, по който САЩ и президентът Байдън започват да въвеждат протекционистка политика, която поставя в неизгодна позицията останалата част от света", допълни проф. Гудхарт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че секторът, който ще се справи зле, е "Строителство".

"Лихвените проценти са достатъчно високи, така че новите ипотечни кредити са доста скъпи. Това ще означава, че цените на жилищата няма да се повишат, хората няма да са толкова ентусиазирани да купуват нови жилища и в почти всички страни строителната индустрия ще пострада", категоричен е професорът.

В бъдеще той прогнозира стагфлация.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 6 месеца
Да, ама нашите "иксперти" от строителния бранш си късат потниците и се кълнат, че сме остров на стабилността и цените на имотите ще вървят нагоре и само нагоре, като светлото бъдеще на комунизма.... Сигнализирай за неуместен коментар