Знаменитости призоваха Байдън да помогне за прекратяване на войната в Израел

"Спасяването на човешки животи е морален императив", посочват в писмото

21.10.2023 | 17:54 Редактор: Вяра Димова
Знаменитости призоваха Байдън да помогне за прекратяване на войната в Израел

Холивудски знаменитости от А-листата, сред които Кейт Бланшет, Хоакин Финикс, Рами Юсеф и Андрю Гарфийлд, написаха писмо до президента на САЩ Джо Байдън, в което го призовават да помогне за прекратяване на огъня във войната на Израел с "Хамас".

Десетки известни имена от света на развлекателната индустрия поискаха от Байдън да работи за постигане на "незабавна деескалация и прекратяване на огъня в Газа и Израел, преди да бъдат загубени още един животи".

"Призоваваме Вашата администрация и всички световни лидери да почетат всички животи в Светите земи и да призоват и да съдействат за незабавно прекратяване на огъня - прекратяване на бомбардировките в Газа и безопасно освобождаване на заложниците", се казва в писмото, публикувано от artists4ceasefire.org. "Спасяването на човешки животи е морален императив", пишат те, цитирани от АФП.

Израел се зарече да унищожи "Хамас", след като на 7 октомври ислямистката групировка предприе ударна атака от Ивицата Газа, при която според израелски официални лица са загинали най-малко 1400 души, предимно цивилни. В отговор на нападението на Хамас израелски бомбардировачи изравниха със земята цели квартали в Газа в подготовка за сухопътна инвазия, която според тях предстои скоро, пише БГНЕС.

Ръководеното от "Хамас" Министерство на здравеопазването заяви, че повече от 4000 палестинци, предимно цивилни, са загинали при нападението.

Писмото, което беше подписано и от Джон Стюарт, Дуа Липа, Сюзън Сарандън и Чанинг Тейтъм, идва седмица след като стотици холивудски личности подписаха отворено писмо, осъждащо "варварските действия", извършени от бойците на "Хамас".

Снимка: БГНЕС