Експерт: "Хамас" складира свои ракети в училищата, манипулира учебниците и демонизира израелците

В Ивицата Газа има сериозен недостиг на хуманитарна помощ

20.10.2023 | 15:01 Редактор: Толя Стоянова
Експерт:

"Докато говоря с вас, водата в ивицата Газа е на привършване", заяви пред AРД Филипе Лазарини, ръководител на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци на ООН (UNRWA).

"Няма електричество. Газа е в задушаваща хватка и изглежда, че светът е изгубил своята човечност", каза той. 

Откакто Израел отговори на бруталните терористични атаки на "Хамас" с обстрел на региона, един милион палестинци избягаха от северната към южната част на Ивицата Газа. Най-малко 400 хиляди души търсят закрила в училищата и болниците на UNRWA. Но ресурсите на Агенцията също са на изчерпване.

"На ръба на колапса сме", сподели Лазарини. 

Още преди началото на сегашната война в Близкия изток, UNRWA осигуряваше хранителни продукти за над 1 милион души в Ивицата Газа. Общо тя се грижи за шест милиона палестински бежанци - в Йордания, Сирия, Ливан. Но сега Агенцията е изправена пред най-тежката си криза, откакто бе създадена от Общото събрание на ООН през 1949 година, информира германската обществено-правна медия.  

В Ивицата Газа има сериозен недостиг на хуманитарна помощ, но донорите са силно разколебани, защото помощите, предназначени за цивилното население в Ивицата Газа, достигат и до радикалната ислямска организация "Хамас", твърди експертът по тероризъм Матю Левит от мозъчния тръст "Вашингтонски институт за близкоизточна политика".

Половината от целия бюджет на UNRWA се излива в Газа - регион, който се контролира от "Хамас" от 2007 година. Освен хуманитарна помощ, тези пари гарантират и училищното образование на над половин милион момичета и момчета. UNRWA освен това подпомага слабата икономика в региона. Училищата и болниците, които ООН поддържа, осигуряват работа на хиляди млади хора, пише DW.

"Неведнъж от Агенцията са критикували остро злоупотребите на "Хамас" с тези помощи и инфраструктура", обясни Левит пред AРД. "Те складират свои ракети в училищата - и това се е случвало неведнъж. Точно както манипулират и учебниците, които след това съдържат фрази, с които демонизират израелците", каза той.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
К.Николов
преди 6 месеца
"манипулират и учебниците" хи-хи Как!? Като казват истината - че преди 70 години САЩ им взимат страната, за да се настанят "богоизбраните".Демони е слаб изказ ... Сигнализирай за неуместен коментар