Италианският премиер Мелони разкара половинката си заради сексистки коментари

"Десетгодишната ми връзка с Андреа Джамбруно приключва тук", обяви тя

20.10.2023 | 11:48 Редактор: Тодор Петров
Италианският премиер Мелони разкара половинката си заради сексистки коментари

Италианският министър-председател Джорджа Мелони съобщи днес, че се е разделила с журналистa Андреа Джамбруно, с когото бяха в дългогодишна връзка. В последните седмици той понесе критики заради сексистките си коментари в ефир, предаде Ройтерс.

"Десетгодишната ми връзка с Андреа Джамбруно приключва тук. Пътищата ни от известно време се разминават и е време да го признаем", написа Мелони във Facebook.

Двамата имат малка дъщеря. Джамбруно е водещ на новинарска програма, излъчвана от "Медиасет", част от медийна група, собственост на наследниците на покойния Силвио Берлускони, бивш премиер и съюзник на Мелони.

Джамбруно беше смятан за нещо като италианска версия на принц Филип - брачният партньор на британската кралица Елизабет Втора. Един "принц-консорт", който прави гафове, които после се превръщат в политически проблем.

Най-големият му гаф дойде в края на август, в момент, в който Италия беше потресена от няколко случая на групово изнасилване - това на 19-годишно момиче в Палермо и системното посегателство над две братовчедки на 10 и на 12 години в Кайвано в провинция Неапол, пише БТА.

Докато правителството на Мелони обмисляше мерки за противодействие на този род престъпления, на 28 август в телевизионната си програма Джамбруно заяви: "Ако отидеш на танци, имаш правото да се напиеш, но ако избягваш да се напиваш и да губиш разсъдъка си, може би ще избегнеш и определени проблеми, защото иначе ще срещнеш вълка."

Снимка: БГНЕС