Израел изтегля дипломатите си от Турция заради засилващите се терористични заплахи

Двете страни възобновиха дипломатическите си отношения миналата година

19.10.2023 | 23:00 Редактор: Толя Стоянова
Израел изтегля дипломатите си от Турция заради засилващите се терористични заплахи

Израел е поискал от дипломатите си в Турция да напуснат страната като "мярка за сигурност".

"Това е временна мярка, която трябва да бъде краткосрочна", съобщи източник, цитиран от "Франс прес".

Израел призова своите граждани да напуснат Турция възможно най-скоро с оглед на собствената им сигурност, позовавайки се на засилващите се "терористични заплахи" за израелците в чужбина. Същият източник заяви, че предупреждението за опасност за сигурността на израелските граждани в Турция е "повишено до четвърто ниво, което е най-високото".

Пред израелското консулство в Истанбул и пред посолството на Израел в Анкара във вторник вечерта имаше демонстрации след изстрелването на ракета по болница в ивицата Газа, което предизвика вълна от недоволство и протести в арабския свят, предаде БТА.

Тел Авив и палестинците се обвиняват взаимно за експлозията, която турският президент Реджеп Тайип Ердоган приписа на Израел.

Двете страни възобновиха дипломатическите си отношения миналата година след десетгодишно прекъсване. Ердоган, който винаги се е представял като защитник на палестинската кауза, дори се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху за първи път миналия месец в кулоарите на тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Снимка: БГНЕС