Обявиха държавите с най-добри пенсионни системи в света

България не е включена в доклада

17.10.2023 | 18:08 Редактор: Тодор Петров
Обявиха държавите с най-добри пенсионни системи в света

Нидерландия си върна титлата на страната с най-добра пенсионна система в света, сочи глобалният годишен индекс на компанията Mercer. Тя предупреждава, че пенсионната система в света е под невиждан до момента натиск, пише Bloomberg.

Исландия, която беше на първо място миналата година, сега е на второ място, а Дания допълва топ три. Израел е единствената друга страна, която получава рейтинг А в индекса Mercer CFA Institute Global Pension, оценяващ системите въз основа на тяхната задоволителност, устойчивост и цялостност.

Аржентина получава най-ниската оценка сред 47 изследвани страни. България не е включена в доклада. САЩ са на 22-о място, като губят две места спрямо миналата година. Австралия е пета, Великобритания е десета, Япония заема 30-о място, а Китай е на 35-а позиция.

Намаляващата раждаемост подлага на натиск редица икономики и пенсионни системи в по-дългосрочен план, сочи докладът. Тя се отразява отрицателно на оценките за устойчивост на страни като Италия и Испания. В доклада се посочват също редица азиатски системи, включително Китай, Южна Корея, Сингапур и Япония, които са предприели реформи за подобряване на резултатите си през последните пет години.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС