Атентаторът от Брюксел е мъртъв, разстрелял е двамата фенове с автомат

Белгийските служби за сигурност казаха, че са очаквали терористичен удар, но срещу евреи, а не срещу шведи

17.10.2023 | 13:32 Редактор: Елеонора Танева

Белгийската полиция ликвидира 45-годишния Абдесалем Ласуед, установен като извършител на снощния атентат в Брюксел. При нападението бяха убити двама шведски граждани, а техен сънародник е тежко ранен. Издирват се съучастници на атентатора.

Заподозреният за атаката е бил "обезвреден" в кафене в "Скарбеек", в западната част на Брюксел. Нападението беше извършено вечерта, в която Белгия беше домакин на футболната среща с Швеция от квалификациите за Европейското първенство по футбол през 2024 г. Мачът беше прекратен на полувремето. Шокирани от случилото се бяха и привържениците на белгийския отбор. 

"Всичко, което се случи е доста странно. Наистина неочаквано", каза фен на Белгия. 

"Започнахме да пеем песни, с които да окуражим шведските привърженици. Защото за тях това беше една наистина много тъжна вечер", добави друг привърженик на тима. 

Вътрешното министерство на Белгия предполага, че атаката е дело на терористична клетка. Ласуед е бил имигрант от Тунис. През 2019 г. е поискал убежище в Белгия, но му е било отказано. В родината си е бил регистриран за дребни закононарушения.

Във видео, разпространено онлайн, Ласуед заявява принадлежност към групировката "Ислямска държава". По последните данни той е използвал автомат AR-15. 

Белгийските служби за сигурност казаха, че са очаквали терористичен удар след събитията в Израел и Газа, но не са предвидили нападение срещу граждани на Швеция, където неколкократно бяха изгаряни копия на Корана. Полицията се е подготвяла за покушение срещу хора от еврейската общност. Затова и футболният мач снощи не е бил предварително отменен.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС