Ердоган: Предотвратихме глобална гладна криза, изпращаме 33 млн. тона зърно

"Един на всеки девет души в света се бори с глада", каза турският президент

16.10.2023 | 16:51 Редактор: Толя Стоянова
Ердоган: Предотвратихме глобална гладна криза, изпращаме 33 млн. тона зърно

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е помогнала да се предотврати световната продоволствена криза със сделка за износ на украинско зърно към международните пазари през Черно море.

"С черноморската (зърнена) инициатива, инициирана съвместно с ООН, предотвратихме опасността от глобална гладна криза, като осигурихме изпращането на 33 млн. тона зърнени продукти на световните пазари. Продължаваме да полагаме усилия за облекчаване на бремето на регионите, застрашени от глад, особено на Африка", заяви Ердоган във видеопослание по повод събитието "Световен ден на прехраната 2023".

Турция, която е сред "най-щедрите" държави в света по отношение на помощта за развитие, няма да се поколебае да поеме отговорността за намиране на решение на всеки проблем, включително хранителните и водните кризи, добави президентът.

Световният ден на прехраната е международен ден, който се отбелязва всяка година в целия свят на 16 октомври в чест на датата на основаването на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) през 1945 г. Тази година темата е "Водата е живот, водата е храна. Не оставяйте никого настрана", , предаде Анадолската агенция.


"Не виждаме никаква разлика в природата между защитата на нашата вода и защитата на нашата родина. За тази цел, като правителство, през последните 21 години реализирахме много важни проекти, които ще гарантират водната и хранителната сигурност на страната ни", заяви Ердоган.

Турският държавен глава каза, че човечеството постепенно се отдалечава от подхода "Нулев глад през 2030 г.", който е сред най-важните теми на Целите за устойчиво развитие на ООН.

"По данни на Организацията по прехрана и земеделие един на всеки девет души в света се бори с глада", каза турският президент и добави: "Въпреки това годишно в света се произвеждат от 4 до 5 милиарда тона храна. Макар че това количество е изчислено като достатъчно за населението на света, предвидено за 2050 г., за съжаление то не е достатъчно за днешното световно население, защото 21 тона от 127-те тона храна, които се произвеждат всяка секунда по света, се разхищават".

От друга страна, разхищението на храна води до бързото изразходване на водните ресурси, предаде БГНЕС.

Ердоган също така прикани всички свои колеги да поемат инициативата за постигане на целта "нулева загуба на храна", която е един от компонентите на проекта "Нулеви отпадъци", иницииран от турската първа дама Емине Ердоган и превърнат в глобално движение под егидата на ООН.


"Нека започнем от днес, 16 октомври, Световния ден на прехраната, а не от утре, да защитим храната си и да сложим край на разхищението на храна", подчерта турският президент.

Снимка: БГНЕС