Ердоган към Исак Херцог: Необходимо е да се действа със здрав разум

Турският президент отправи предупреждения срещу "колективното наказание" за Ивицата Газа

09.10.2023 | 22:14 Редактор: Толя Стоянова
Ердоган към Исак Херцог: Необходимо е да се действа със здрав разум

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с израелския президент Исак Херцог, в рамките на който е отправил предупреждения срещу "колективното наказание" в Ивицата Газа.

"Президентът Ердоган заяви, че Турция полага всички усилия за прекратяване на конфликтите в региона и осигуряване на спокойствие възможно най-скоро", се казва в изявление от президентската пресслужба в Анкара.

В разговора си с Херцог Ердоган подчерта, че всяка стъпка, която може да навреди колективно и безразборно на народа на Ивицата Газа, допълнително ще увеличи страданието и насилието в региона.

Ердоган е заявил на израелския си колега, че е "необходимо да се действа със здрав разум и че установяването на спокойствие възможно най-скоро е от голямо значение за благосъстоянието на целия регион".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант по-рано нареди "пълна обсада" на Ивицата Газа, като обяви, че властите ще спрат електричеството и ще блокират доставките на вода, храна и гориво, предаде "Фокус".

Ердоган също е разговарял с емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани, министър-председателя на Ливан Наджиб Микати и лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Снимка: БГНЕС